Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
26. 2. 2015,
5.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 26. 2. 2015, 5.52

8 let

Kombiji z več deset nelegalnimi prebežniki tudi v Sloveniji (foto)

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Srbiji je s ceste zletel kombi, v katerem je bilo kar 54 migrantov. Kako pogosti so nelegalni prevozi migrantov čez Slovenijo, ki je na tranzitni osi vzhod-zahod?

V ponesrečenem kombiju je bilo kar 54 migrantov

Pred dnevi je Srbijo pretresla huda prometna nesreča, ko se je na avtocesti pri Leskovcu prevrnil Ivecov kombi. V popolnoma razbitemu kombiju je bilo kar 54 migrantov, ki so večinoma prihajali iz Afganistana in Bangladeša. Voznik kombija je sprva z mesta nesreče pobegnil, med potniki pa je bilo 40 poškodovanih, nekateri tudi huje. Po besedah reševalcev so bili migranti tudi močno utrujeni in sestradani.

Policija: Nelegalnih migrantov v Sloveniji ni veliko, večina kombijev pelje iz Madžarske v Avstrijo in naprej proti Evropi

Po ocenah srbske policije je bil kombi najbrž namenjen proti državni meji z Madžarsko in nato naprej proti drugim državam Evropske unije. Tudi Slovenija je na tranzitni poti med vzhodom in zahodom, saj so tudi pri Darsu v zadnjih letih opazili znatno rast na slovenskih avtocestah od Štajerske proti Primorski. Tudi na slovenskih cestah so pristojni organi že odkrili številne kombije, ki so bili preveč obteženi s tovorom ali celo ljudmi.

"Primere nelegalnih migrantov v kombiniranih vozilih smo obravnavali, vendar teh primerov ni veliko. Posamični primeri so bili tudi taki, da je bilo večje število nelegalnih migrantov v kombiniranih vozilih in tudi primeri posebej prirejenih prostorov za prevoze ilegalnih migrantov," so nam povedali na slovenski policiji.

Večina nedovoljenih migracij iz Srbije sicer poteka čez Madžarsko in naprej čez Avstrijo v države Srednje in Severne Evrope.

Lani vsak dan vsaj pet kršitev s prevozom potnikov v vozilu

Policisti so sicer lani ugotovili 1.921 kršitev, ki so se nanašale na število potnikov v vozilu, torej prevoz več oseb, kot je sedežev. Policisti so torej ugotovili več kot pet tovrstnih kršitev vsak dan.

Policisti dodajajo, da s finančno upravo na operativni ravni zelo dobro sodelujejo. Cariniki pri izvajanju nalog s svojega delovnega področja posvečajo pozornost tudi nelegalnim migrantom in v primeru odkritja nelegalnih migrantov postopke prepustijo policiji.

Ne spreglejte