Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
25. 2. 2014,
23.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 25. 2. 2014, 23.16

8 let

Kia soul EV – električna duša z 200-kilometrskim dosegom

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kia bo v Ženevo pripeljala svoj prvi globalni električni avtomobil. Samosvoje oblikovani urbani posebnež kia soul EV bo imel z enim polnjenjem baterije dovolj energije za 200-kilometrsko razdaljo.

110 "električnih konjičev" se napaja iz zmogljive litij-ionske baterije

Za pogon povsem električnega soula skrbi 81-kilovatni elektromotor, ki zmore 285 njutonmetrov največjega navora. Elektromotor energijo črpa iz zmogljive litij-ionske baterije z energijsko kapaciteto 27 kilovatnih ur. Na novo razvita baterija se ponaša tudi s precejšno energijsko gostoto, 200 vatnih ur na kilogram.

Energijska shramba je dovolj velika, da električni soul z enim polnjenjem zmore prevoziti 200 kilometrov, kar zadostuje za večino dnevnih poti, četudi te obsegajo predmestne razdalje.

Baterija je sicer sestavljena iz 192 polimernih celic, nanizanih v osem setov. Posebnost baterije je tudi aktivni termalni nadzor celic. Poseben modul (safety & secure separator) nadzira temperaturne obremenitve celic oziroma s svojim delovanjem izboljšuje toplotno upornost. S tem celice ščiti pred temperaturnimi preobremenitvami, kar povečuje varnost in podaljšuje življenjsko dobo.

Električni vožnji so prilagodili učinkovitost pomožnih sistemov

Električnemu srcu tega vozila so inženirji prilagodili karoserijo in osnovno platformo. Novi materiali vplivajo na učinkovitost in so oblikovani tako, da zmanjšajo maso, hrup, vibracije in rezkost. Kia obljublja izboljšane vozniške občutke in vodljivost, avtomobil pa se ponaša tudi z znižanim težiščem.

V prid maksimalnega izkoristka energije zaradi vpliva na doseg kia soul EV ponuja številne tehnologije, katerih glavna naloga je varčevanje z energijo. Tako je povsem na novo razvit sistem prezračevanja, ogrevanja in klimatizacije potniškega prostora vključno z edinstvenim prezračevalnim sistemom, ki je namenjen le vozniku. Regeneracija zavorne energije se vrši na kar štiri različne stopnje. V ostrejših klimatskih razmerah pa termalni nadzor baterije omogoča tudi dogrevanje celic.

Nova generacija hibridov

Kia pa bo v Ženevi predstavila tudi novo hibridno tehnologijo, ki jo je razvila v svojem evropskem R&D centru in jo namenila vgradnji v prihodnje hibridne modele. Gre za sistem, ki je sestavljen iz 48-voltne ogljikove baterije, povezane z majhnim električnim motorjem. Ta kombinacija služi za povečevanje izhodne moči motorja.

Ta nova baterija hibridnega sistem z energijo oskrbuje še električni superpolnilnik, katerega vloga obsega povečevanje navora in moči pri nižjih hitrostih. Sistem je zmožen avtomobil premikati tudi zgolj na elektriko pri nizki hitrosti.

Prenovljena optima hybrid

V mestu ob jezeru bo evropsko premiero doživela tudi prenovljena optima hybrid. Tej je prenova prinesla kozmetične popravke nosu s tako imenovano "tigrovo" masko, nova sta odbijača, nove so LED-meglenke, nova so platišča dimenzij 16 in 17 palcev ter dva sveža tona v barvni paleti karoserije.

Evropsko premiero bo doživela tudi prenovljena optima hybrid, pri kateri so naredili kar precej izboljšav. Vizualno hibridna optima predstavlja na novo oblikovana odbijača, sprednje LED-meglenke in spremenjeno Kijino "tigrovo" masko. Na bokih opazimo spremenjene okrasne letvice in oblikovno nova 16- in 17-palčna alu platišča.

Kupci si bodo lahko omislili novo belo notranjost s črnimi svetlečimi dodatki. Na voljo bosta tudi dve novi karoserijski barvi – modra in srebrna. V evropske salone prenovljena optima prihaja v drugi polovici letošnjega leta, proizvodnja pa se začne že v aprilu.

Ne spreglejte