SiolNET. Avtomoto Novice
8,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Takšne bodo od jutri cene goriv

8,83

termometer

gorivo bencinska črpalka | Cene goriv se spreminjajo. | Foto: Gregor Pavšič
Cene goriv se spreminjajo. Foto: Gregor Pavšič

Potem ko je vlada umaknila uredbo o zamrznitvi cen goriv, se bodo cene goriv določale vsak drugi torek. Sprememba tako prihaja jutri. Za liter dizla bo po novem treba odšteti 1,81 evra, za liter 95-oktanskega bencina pa 1,72 evra. 

Ceni omenjenih dveh pogonskih goriv bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od 5. julija do vključno ponedeljka, 18. julija, znašali 1,808 evra za liter dizelskega goriva in 1,723 evra za liter 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95), so zapisali na spletni strani vlade. Medtem se ceni teh dveh pogonskih goriv na avtocestnem križu oblikujeta prosto.

Kot so zapisali na Moje finance, se je sodček zahodnoteksaške nafte WTI vmes spustil na 102 dolarja, a takoj spet dvignil proti stari vrednosti. Žal se ni pocenil sodček na mediteranskih borzah, kjer slovenski trgovci kupujejo dizel, bencin in kurilno olje. Na podlagi teh cen tudi država regulira ceno goriva.

Vlada omejila marže do 16. avgusta

Ko se je iztekla regulacija cen pogonskih goriv, so se cene goriv zunaj avtocest in hitrih cest precej dvignile. Za liter 95-oktanskega bencina je treba odšteti 1,755 evra, za dizel pa 1,848 evra. Uredba poleg tega določa najvišjo dovoljeno višino marže. Do vključno 16. avgusta bo za dizelsko gorivo znašala 0,0591 evra in za 95-oktanski bencin 0,0607 evra za liter, nato pa za dizel 0,0983 evra in za 95-oktanski bencin 0,0994 evra za liter.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin