Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
15. 5. 2014,
13.55

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Honda Družinski Avtomoto

Četrtek, 15. 5. 2014, 13.55

8 let, 1 mesec

Honda civic tourer – nov prostorski rekorder kliče tudi po športnosti

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Honda za civica (spet) ponuja karavansko izvedbo, ki s 624 litri nudi največjo prostornino v razredu. Novemu tourerju so namenili tudi tristopenjsko nastavljivo blaženje zadnjih koles in dva motorja.

Brez karavanske izvedbe v "golfovem" razredu ni mogoče uspeti

V zaostreni konkurenci spodnjega srednjega razreda, v katerem v Evropi kraljuje volkswagen golf, so karavanske izvedbe priljubljenih kombilimuzin že skoraj nujne za uspešne prodajne rezultate. Med prvo deseterico "golfovega" razreda namreč le citroën C4 nima svoje karavanske izvedbe.

Do konca zadnjih stranskih vrat enak, karavan 23,5 centimetra daljši od klasičnega civica

Pri Hondi, ki ji je lani v Evropi uspelo z novim civicom prodajo dvigniti za dobrih pet odstotkov, so karavanskega tourerja zdaj pripeljali tudi v Slovenijo. Tako kot originalni civic tudi karavan prekipeva od pogumnih oblikovalskih linij, ki mejijo na drznost in poudarjanje športnosti.

V primerjavi s kombilimuzino je karavan do konca zadnjih stranskih vrat sicer povsem enak, pri Hondi so mu podaljšali le zadek. V celoti je karavan daljši 23,5 centimetra in ima pri enaki medosni razdalji daljši zadnji previs in zaradi podaljšane strehe tudi več prostora za glave potnikov na zadnjih sedežih.

624 litrov predstavlja razrednega rekorderja prostornosti, ki zagotovo ne velja le na papirju

Bistvo karavanskega civica pa je v prostornosti. Z osnovno prostornino prtljažnika 624 litrov postavlja uradni rekord v svojem razredu, saj presega tudi golfa varianta in škodo octavio combi.

Čeprav teoretični litri o praktičnosti prtljažnika ne povedo vsega, je prostora v civicu tourer resnično veliko. Zadnje sedeže je mogoče preprosto pospraviti v ravno dno, srednjo klop je mogoče postaviti navpično, v dnu prtljažnika (če avtomobil nima rezervnega kolesa) je še dodatna 117-litrska luknja.

S podiranjem sedežev je mogoče v zadku karavanskega civica dobiti največ 1.668 litrov prostora, kar ob dokaj ravnih arhitekturnih linijah obljublja praktičnost. Obenem ima avtomobil z višino 56,5 centimetra tudi ugodno nizek nakladalni rob.

Tristopenjsko nastavljivo zadnje podvozje le za civica tourer

Honda je posebej za civica razvila tristopenjsko nastavljivo blaženje zadnjih koles, s katerimi lahko voznik, glede na obremenitev tovornega dela, prilagaja vodljivost vozila. Trismerni senzor zaznava gibanje karoserije, računalnik pa nato spremlja obremenitve blažilcev na zadnji osi in sproti dodaja ali odvzema trdnost blažilnikoma.

Sistem je serijsko vgrajen v dva najbolje založena paketa opreme. Pri osnovnem ni na voljo, pri srednjem sport pa njegovo doplačilo stane tisoč evrov.

Hondini inženirji so posebej za karavanskega civica tudi spremenili nastavitve blažilnikov na sprednji osi, vgradili močnejše puše pri njihovem vpetju, na zadnji osi pa tudi spremenili nastavitve optike podvozja.

Civic tourer z bencinskim 1,8- ali dizelskim 1,6-litrskim motorjem

Karavanski civic bo na voljo z dvema različnima motorjema. To bosta bencinski 1,8-litrski motor i-VTEC s 104 kilovati in 174 njutonmetri navora ter dokazano varčen 1,6-litrski dizelski motor i-DTEC z 88 kilovati in 300 njutonmetri navora.

Tega poznamo že iz kombilimuzinskega civica in športnega terenca CR-V.

Pri bencinskem motorju Honda ponuja tudi možnost samodejnega menjalnika.

Ne spreglejte