Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
5. 2. 2018,
6.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Opel PSA Peugeot Citroen Borut Gazvoda

Ponedeljek, 5. 2. 2018, 6.00

6 let, 2 meseca

Posel Opla v Sloveniji: Bodo novi lastniki uvedli spremembe?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Francoski koncern PSA je s svojim predsednikom Carlosom Tavaresom lani kupil Opel in začel njegovo stroškovno reorganizacijo. Se spremembe obetajo tudi Oplu v Sloveniji, kjer letno prodajo okrog pet tisoč vozil iz Rüsselsheima?

Opel je leta 2012 z mokko stopil v razred športnih terencev in crossoverjev. Ti danes predstavljajo že 40 odstotkov celotne prodaje znamke v Sloveniji.  | Foto: Gregor Pavšič Opel je leta 2012 z mokko stopil v razred športnih terencev in crossoverjev. Ti danes predstavljajo že 40 odstotkov celotne prodaje znamke v Sloveniji. Foto: Gregor Pavšič

Predsednik PSA Carlos Tavares namerava Opel po dolgih letih spet spraviti na pozitivno poslovno bilanco. | Foto: Reuters Predsednik PSA Carlos Tavares namerava Opel po dolgih letih spet spraviti na pozitivno poslovno bilanco. Foto: Reuters Marca lani je francoski koncern PSA Peugeot Citroën od ameriškega koncerna General Motors kupil nemško avtomobilsko znamko Opel (skupaj z angleško sestrsko znamko Vauxhall) in tako na evropskem trgu postal eden vodilnih proizvajalcev. Vodstvo PSA je napovedalo optimizacijo poslovanja Opla, ki poslovnega leta že več kot desetletje ni končal s pozitivno bilanco. Kakšne spremembe čakajo Opel v Sloveniji?

Vzhodnoevropski Opel nadzira 20 trgov, med njimi tudi Slovenijo

Slovenski Opel je del družbe Opel South East Europe, ki skupaj pokriva 20 trgov v regiji in na letni ravni poskrbi za prodajo okrog 50 tisoč vozil. V Sloveniji letno prodajo okrog pet tisoč novih oplov.

"Tak model poslovanja je zanimiv tudi za PSA, saj prinaša učinkovitost, dobre prodajne rezultate in smiselne stroške. Za zdaj ni nobenih napovedi, da bi se poslovanje Opla v Sloveniji drastično spremenilo. Opel je na trgih s tako ureditvijo, kot jo imamo mi, praviloma celo nadpovprečno uspešen," pravi Borut Gazvoda, direktor znamke Opel v Sloveniji.

PSA tako ocenjuje Oplov obstoječi poslovni sistem v primerjavi z modelom zasebnih trgovcev, kot ga ima v Sloveniji za znamki Peugeot in Citroëen veliki švicarski avtomobilski trgovec Frey.  

Borut Gazvoda vodi Opel v Sloveniji. | Foto: Ana Kovač Borut Gazvoda vodi Opel v Sloveniji. Foto: Ana Kovač

Skoraj 40 odstotkov prodanih oplov v Sloveniji s črko X

Prodajo Opla v Sloveniji danes že v skoraj 40 odstotkih predstavljajo trije modeli družine X (mokka, crossland in granland), ki jih poznamo od leta 2012. Mokka je kljub svoji relativni starosti in novim modelom na trgu ostala zelo uspešna. Lani so jih v Sloveniji prodali skoraj 800, od tega tri četrtine fizičnim strankam. Za corso in astro je mokka X tako Oplov tretji najuspešnejši model v Sloveniji.

Med zanimivimi prodajnimi ukrepi omenimo Oplovo akcijo z astro, v kateri so kupcem obljubili, da jo lahko v primeru nezadovoljstva po največ dva tisoč prevoženih kilometrih ali 30 dneh uporabe vrnejo. Ker tega ni storil nihče, so to zdaj razširili tudi na svoje druge modele.
Ne spreglejte