Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
13. 5. 2016,
6.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Zeleni avtomoto

Petek, 13. 5. 2016, 6.30

6 let, 6 mesecev

Evropski uradniki zanikajo subvencije Eko sklada, Slovenci protestirajo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Kdor v Sloveniji kupi električni avtomobil, prejme do 7.500 evrov nepovratne subvencije. Uradno poročilo združenja evropskih avtomobilskih proizvajalcev pri pregledu subvencij in davčnih olajšav za primer Slovenije navaja, da subvencij nimamo. Slovenski kupci so tudi izvzeti iz uradnih statistik prodaje avtomobilov z alternativnimi pogoni.

Slovenija izvzeta iz poročila o prodaji alternativnih vozil v Evropi v prvem četrtletju

Evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev (ACEA) je poleg statistične prodaje avtomobilov s klasičnim bencinskim ali dizelskim motorjem začelo spremljati in objavljati tudi podatke o prodaji vozil z alternativnimi pogonskimi viri. V državah članicah EU veljajo različni sistemi subvencij ali davčnih ugodnosti, ki pospešujejo električno mobilnost in posledično prodaja teh vozil raste.

V prvem četrtletju so v Evropi prodali dobrih 23 tisoč baterijskih vozil, kar je bilo okrog 18 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Med posamičnimi državami prednjačita Francija in Norveška, kjer so prvič v štirih mesecih registrirali več kot šest tisoč tovrstnih vozil. Na seznamu držav je v uradnem poročilu ACEA tudi tokrat manjkala Slovenija, kjer prodaja alternativnih vozil kljub majhnosti našega trga ni zanemarljiva.

Električni avtomobili niso več redki niti na slovenskih cestah, ACEA njihove prodaje v Sloveniji ne objavlja. | Foto: Električni avtomobili niso več redki niti na slovenskih cestah, ACEA njihove prodaje v Sloveniji ne objavlja.

ACEA trdi, da Slovenija subvencij za nakup električnih avtomobilov sploh nima

ACEA je na Slovenijo pozabil tudi v svojem uradnem pregledu subvencij in davčnih ugodnosti ob nakupu vozila z alternativnim pogonskim virom. Slovenija ponuja eno najvišjih subvencij v Evropi, saj je kupec lahko upravičen do 7.500 evrov nepovratnih sredstev ob nakupu električnih vozil. ACEA je Slovenijo sicer uvrstil na seznam, a ob njej zapisal, da subvencij sploh nimamo.

Sekcija osebnih motornih vozil bo zahtevala popravek poročila

"ACEA glede omenjene tematike subvencij za električna vozila ni stopil v stik s slovensko sekcijo avtomobilskih uvoznikov, prav tako nam ni znano, na koga so se obrnili za pridobitev teh podatkov. Vsekakor so navedene informacije ACEA glede subvencij ob nakupu električnih vozil v Sloveniji napačne, zato jim bomo iz slovenske sekcije avtomobilskih uvoznikov poslali dopis, v katerem jim bomo posredovali realno stanje in jih pozvali, da svoje poročilo popravijo," se je na naše vprašanje, kje je odpovedala komunikacija med Slovenijo in ACEA, odzval Uroš Murn, novi predsednik sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije.

Murn je tudi direktor prodaje Renaulta v Sloveniji, ki je med vsemi znamkami električno mobilnost do zdaj v Sloveniji vzela najbolj resno. Tudi na slovenskem Eko skladu so nam potrdili, da niso nič komunicirali z ACEA.

Ne spreglejte