Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
22. 6. 2017,
10.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,93

3

Natisni članek

Hella Saturnus Slovenija

Četrtek, 22. 6. 2017, 10.09

6 let, 7 mesecev

Poravnava po razkritem kartelnem dogovarjanju med tremi dobavitelji

Hella Saturnus Slovenija: Kazen 10 milijonov evrov ne bo vplivala na poslovanje

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,93

3

Evropska komisija je dvema dobaviteljema žarometov zaradi kartelnega dogovarjanja naložila skupno globo v višini 27 milijonov evrov. Eden obeh dobaviteljev je tudi nemška Hella, ki je lastnica nekdanje tovarne žarometov Saturnus Avtooprema v Ljubljani. Tam vpliva na poslovanje ne pričakujejo.

Tovarna Hella Saturnus Slovenija na Letališki cesti v Ljubljani. Nemci so nekdanjo slovensko družbo Saturnus Avtooprema prevzeli leta 2004. | Foto: Hella Saturnus Slovenija Tovarna Hella Saturnus Slovenija na Letališki cesti v Ljubljani. Nemci so nekdanjo slovensko družbo Saturnus Avtooprema prevzeli leta 2004. Foto: Hella Saturnus Slovenija

Oba dobavitelja bosta skupno plačala 26,7 milijona evrov

Evropska unija je kaznovala dobavitelja žarometov Automotive Lighting in Hella, ki sta se skupaj z dobaviteljem Valeom dogovarjala za kartelno poslovanje. EU je Automotive Lightingu naložila globo 16,3 milijona evrov, Hella pa bo morala po sprejeti poravnavi plačati 10,4 milijona evrov. Ker je Valeo kartelni dogovor razkril, mu EU globe ni naložila.

"Vpliva ne bo ne na koncern Hella niti na družbo v Ljubljani," so nam zatrdili iz vodstva družbe Hella Saturnus Slovenija, kjer zaposlujejo 2.849 ljudi. V Ljubljani izdelujejo  žaromete za skupino Volkswagen (VW, Audi, Seat, Porsche), skupino Renault in Nissan (traffic, kadjar, scenic, captur), za Opel (corsa, insignia) in tudi meglenke (passat, golf, polo, seat leon, ibiza, BMW, Mini, PSA). V Ljubljani nastaja tudi žaromet LED za lamborghinija gallarda, so nam sporočili iz Hella Saturnus Slovenija.

Koncern Hella je to kazen pričakoval in jo je tudi vključil v svoje poslovne načrte za letošnje fiskalno leto.

"Vsi trije so na trgu sodelovali, namesto da bi si postavili medsebojne konkurenčne okvire," je odločitev pojasnila pristojna komisarka EU Margrethe Vestager.

To ni prvi tovrstni primer v avtomobilski industriji. Lani je EU odkrila kartele na področju izdelovalcev klimatskih naprav, hladilnih sistemov za motorje in akumulatorjev. Proizvajalci tovornjakov so lani od EU prejeli globe v skupni višini 2,9 milijarde evrov.

Nemška Hella je leta 2004 prevzela slovensko družbo Saturnus

Hella je neposredno povezana tudi s Slovenijo, kjer je leta 2004 prevzela nekdanjo tovarno žarometov Saturnus v Ljubljani. Družba z Letališke ceste v Ljubljani se danes imenuje Hella Saturnus Slovenija. Prvi žaromet je slovensko podjetje sicer izdelalo že leta 1948, pozneje pa zaslovelo tudi z odmevno avtomobilsko dirko relijem Saturnus. Leta 2014 je Hella Saturnus Slovenija zaposlovala 2.026 ljudi.

Ne spreglejte