SiolNET. Avtomoto Novice
1,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dan D za Opel: Nova strategija za zasuk poslovanja in novo ero pod lastniki iz Francije

1,58

termometer

Opel je danes predstavil svojo prvo strategijo poslovanja pod lastništvom francoskega koncerna PSA Peugeot Citroën. Usmerjeni so proti večji učinkovitosti skupnega poslovanja in iskanju rešitev, da bi Opel prvič po letu 1999 spet dosegel pozitivne poslovne rezultate oziroma dobiček.

Predsednik PSA Carlos Tavares (levo) in prvi mož Oplove uprave Michael Lohscheller ob skupnem nastopu na avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Predsednik PSA Carlos Tavares (levo) in prvi mož Oplove uprave Michael Lohscheller ob skupnem nastopu na avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Foto: Reuters

Novi opli s platformami in motorji francoskega PSA

Nemški mediji, med njimi Frankfurter Allgemeine Zeitung, so že poročali o predvideni strategiji. Ta pri Oplu prinaša delitev platform s PSA, kar sta v zadnjem času že nakazala tudi novi crossland X in grandland X. Opli bodo v prihodnje torej nastajali na francoskih platformah in uporabljali tudi motorje PSA.

Poudarki nove Oplove strategije pod lastništvom PSA

Opel želi do leta 2020 doseči dvoodstotno, do leta 2026 pa šestodstotno dobičkonosnost

Do leta 2024 bodo vsi Oplovi modeli že elektrificirani (električne ali priključno hibridne različice). Na voljo bodo tudi različice s klasičnimi motorji na notranje izgorevanje.

Naslednja generacija opel corse bo tudi povsem električna

Do leta 2024 bodo število Oplovih platform zmanjšali z devet na dve, število družin motorjev pa z 10 na štiri.

Do leta 2020 bodo strošek avtomobila znižali za 700 evrov. Letne sinergije s PSA bodo za Opel pomenile prihranek 1,1 milijarde do leta 2020 in 1,7 milijarde do leta 2026

Do leta 2024 bodo vsi Oplovi modeli že izhajali iz platform PSA

Vodstvo Opla in PSA obljublja boljše poslovanje brez večjih odpučanj

GM je ponagajal Oplu in poleg izjemno počasne dobave še povišal nabavno ceno električne ampere-e za okrog pet tisoč evrov. GM je ponagajal Oplu in poleg izjemno počasne dobave še povišal nabavno ceno električne ampere-e za okrog pet tisoč evrov. Foto: Gregor Pavšič Opel ima potencialno najboljši električni avto na evropskem trgu, toda …

Opel bo predvidoma postal tudi vodilna razvojna moč električnih vozil znotraj PSA, kjer so Francozi trenutno v primerjavi s konkurenco v velikem zaostanku. Na tem področju lahko od Opla veliko pridobijo. Nemci imajo z ampero-e, ki je sestrski produkt z nekdanjim lastnikom General Motorsom (GM), trenutno najboljši električni avto na trgu (z izjemo dragih premium vozil).

Kot smo že večkrat poročali, se pošteno zatika pri obsegu proizvodnje tega vozila v ZDA in predvsem dobavi v Evropo. Pred dnevi je GM nabavno ceno ampere-e za Opel celo povišal za okrog pet tisoč evrov.

Opel grandland X prinaša francosko platformo in motorje, a ima vseeno neizbežen nemški avtomobilski karakter. Opel grandland X prinaša francosko platformo in motorje, a ima vseeno neizbežen nemški avtomobilski karakter. Foto: Gašper Pirman

Več kot 38 tisoč zaposlenih čaka predvsem novice o morebitnih odpuščanjih

Nova strategija bo usmerjena tudi v izboljševanje učinkovitosti Oplovega poslovanja. Predsednik PSA Carlos Tavares se je na tem področju v Franciji že izkazal. V intervjuju za nemški Die Welt je povedal, da so proizvodni stroški pri Oplu vsaj za 50 odstotkov višji kot pri PSA. Opel ima trenutno v Evropi zaposlenih 38.200 ljudi, a glede odpuščanj danes vodstvo Opla – upravo po odstopu Karla-Thomasa Neumanna vodi Michael Lohscheller – predvidoma naj ne bi govorilo konkretneje. Samo v Oplovem razvojnem centru v Russeslheimu danes dela 7.700 inženirjev. Ta center bo še naprej ostal ključen za razvoj novih oplov in prav tako tudi naprednih tehnologij za celoten koncern.

Varčevati prek skupnega naročanja, delitev platform, izvoza na nove trge …

Tavaresov cilj je jasen. Opel bo poskušal varčevati prek skupnega naročanja, delitve platform in tudi izvoza avtomobilov na nove trge. Opel je pod lastništvom GM lahko vozila prodajal le v Evropi, kar se bo zdaj predvidoma spremenilo. Zgolj s skupnim naročanjem in razvojem bi lahko Opel do leta 2026 privarčeval 1,7 milijarde evrov, je poročal Autonews Europe.

Tako bi lahko spreobrnili tok svojega poslovanja, čemur so bili Nemci pred leti že zelo blizu, takrat pa je pozitivno ničlo preprečil predvsem napovedani umik Velike Britanije iz Evropske unije. Opel je lani prodal 1,16 milijona avtomobilov in imel okrog 250 milijonov evrov izgube. To je bilo sicer okrog pol milijarde evrov manj kot leto prej. Po načrtih PSA bi lahko Opel začel pozitivno poslovati že leta 2020.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin