Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 5. 2012,
20.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

BMW

Sreda, 16. 5. 2012, 20.35

8 let

BMW svari politike pred pretiranim varčevanjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poslovni rezultati bavarskega premium velikana BMW po svetu so sicer odlični, a podjetje na evropskem trgu močno čuti posledice dolžniške krize.

Predvsem španski in grški avtomobilski trg bodeta v oči. Evropa je za BMW pomembna …

Prvi mož koncerna Norbert Reithofer je zato evropske politike posvaril pred pretiranim varčevanjem. "Zaskrbljeni porabniki kupujejo manj avtomobilov," je opozoril Reithofer. "Zavzemamo se za daljnovidno politiko, ki bi iskala pametno razmerje med varčevanjem in rastjo," je na skupščini koncerna poudaril Reithofer. Opozoril je predvsem na upad prodaje v Španiji in Grčiji, ki jo koncern močno občuti. Evropa je namreč za BMW še vedno največji trg, čeprav podjetje skokovito povečuje prodajo na trgih, kot sta ameriški in kitajski.

Za evro ni alternative

Sicer pa je prvi mož bavarskega avtomobilskega proizvajalca spregovoril o pomenu evra. "Za enotno Evropo s skupnim valutnim območjem z našega vidika ne obstaja nobena alternativa," je poudaril. Reithofer je pred delničarji ponovil številke lanskega leta, ki je bilo rekordno, ter načrte za letošnje leto, v skladu s katerimi naj bi te rezultate še presegli. To pa bo mogoče le, če se pogoji poslovanja občutno ne poslabšajo. "Visoka zadolženost nekaterih držav in kriza evra še naprej pomenita tveganje za svetovno konjunkturo," je opozoril Reithofer.

V BMW še vedno veliko optimizma z razlogom

Sicer pa v BMW ostajajo optimistični. Prihodnji teden bodo predvidoma odprli novo tovarno na Kitajskem, s čimer bodo močno povečali proizvodne zmogljivosti v državi. BMW trenutno proizvaja v 14 državah.

Kitajska, Rusija, Indija, Brazilija … Perspektivne destinacije nemškega izvoza

Podatki nemškega statističnega urada so medtem razkrili, da med dolžniško krizo v evroobmočju in ob močni rasti povpraševanja v hitro rastočih gospodarstvih Evropa vse bolj izgublja pomen za nemške izvoznike. Lani je izvoz nemških podjetij v druge države z evrom pomenil 39,7 odstotka vsega izvoza, kar je najnižja raven v zadnjih 20 letih. Izvoz v EU je upadel na 59,2 odstotka. Na drugi strani so nemški izvozniki okrepili izvoz v hitro rastoča gospodarstva, kot so Brazilija, Rusija, Indija in Kitajska. Tako so na primer nemška podjetja na Kitajsko leta 2007 izvozila 3,1 odstotka vsega blaga in storitev, lani pa je bil delež na tem trgu 6,1-odstoten.

Ne spreglejte