Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
19. 2. 2014,
14.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 19. 2. 2014, 14.20

8 let

Digitalna servisna knjižica: konec prevrtenih kilometrov?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Digitalna servisna knjižica poenostavlja postopek tako za lastnika vozila kot serviserja, predvsem pa močno omejuje možnost zlorab in dokazuje realno število prevoženih kilometrov rabljenih vozil.

Digitalizira se tudi zgodovina vsakega avtomobila

Če so pred dobrimi desetimi leti v avtomobilske prodajne salone in servise kot standard uvajali internetno povezavo, danes postajajo vse bolj nepogrešljive digitalne servisne knjižice. Te sicer niso novost, saj jo je v Sloveniji Mazda predstavila s takratnim modelom 5 že leta 2005, zgledu pa so pozneje sledile tudi nekatere druge avtomobilske znamke.

Digitalna različica servisne knjižice nadomešča klasično papirnato, ki jo imate s seboj v avtomobilu in na katero dejansko pomislite le ob vsakoletnem obisku pooblaščenega servisa. Tako knjižico lahko lastnik tudi izgubi, njen pravi pomen pa je predvsem v kredibilnosti podatkov za vsako vozilo.

Nepošteni trgovci realno število kilometrov zmanjšajo za dvakrat ali trikrat

Nakup rabljenih avtomobilov v tujini je vedno tvegan, saj različni trgovci zamolčijo marsikatero podrobnost iz zgodovine vozila, predvsem pa ga prodajajo z zavajajočim številom prevoženih kilometrov.

Ko se rabljeno vozilo nepričakovano pokvari, se njegov lastnik obrne na serviserje v Sloveniji. Pri Mazdi so se spomnili, kako je nekdo iz Italije uvozil dve leti star avtomobil z domnevno 80 tisoč prevoženimi kilometri.

Po pregledu digitalnega zapisa vozila so naknadno ugotovili, da je bil njegov lastnik nogometni sodnik, ki je v dveh letih po Italiji prevozil skoraj 300 tisoč kilometrov. Za neki avtomobil so ugotovili, da je sestavljen iz dveh vozil, pri tretjem pa se je izkazalo, da je nekoč opravljal službo taksija. Prodajalci so v tujini te podrobnosti seveda zamolčali.

Dostop do urejanja zapisov je zelo omejen

Digitalna servisna knjižica vozniku prinaša dodatno zagotovilo in preglednost servisiranja ter prevoženih kilometrov. Dostop do vpisa podatkov imata začetni pooblaščeni prodajalec in serviser, naknadno spreminjanje podatkov pa je omogočeno le administratorjem. Ti vsebino ob morebitnih napačnih vnosih nadgradijo le ob predložitvi dokazil in izdanih računov.

Ne spreglejte