Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 11. 2014,
9.27

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zimske razmere zimska oprema nasveti za varno vožnjo AMZS darilni bon

Ponedeljek, 24. 11. 2014, 9.27

4 leta, 9 mesecev

Boste kos zimskim razmeram na cesti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pozimi vladajo drugačne vremenske razmere, kot smo jih vajeni od poletja, kar opazimo zlasti na cesti. Kljub temu ostanite samozavesten in varen voznik. Kako? Za vas imamo deset nasvetov.

Poskrbite za to, da boste kos zimskim izzivom – dež, meglo, sneg in poledico boste najlažje premagali tako, da boste nanje pripravljeni. Z dodatno previdnostjo in večjo pozornostjo vam bo to zagotovo uspelo, a še prej si morate zagotoviti tehnično brezhibno in predpisano opremo.

Deset zlatih pravil varne vožnje pozimi

Posvetite nekaj časa preverjanju stanja vozila, prav tako pa se sami pri sebi vprašajte, ali ste voznik, ki je v prometu strpen in previden. Ste prepričani, da znate zagotoviti varnost sebi, soudeležencem v prometu ter vašim sopotnikom? Torej, pozorni bodite na to, da imate ustrezno zimsko opremo, prav tako pa tudi na svoje vedenje v cestnem prometu.

Da boste lažje naredili nek splošen pregled nad vašo pripravljenostjo na zimske razmere, vam ponujamo deset nasvetov, ki vam bodo pozimi še kako pomagali.

1. Kot smo že omenili, je na prvem mestu dobra zimska oprema. Med to spadajo primerne zimske pnevmatike, pomembno je, da preverite delovanje zavor, poskrbite pa tudi za to, da brezhibno delujejo vse svetlobne naprave na vozilu.

Ko boste iskali ustrezne gume, se pozanimajte o kakovosti in ceni, ne pozabite preveriti njihovih karakteristik – poskrbite za ustrezno razmerje med kakovostjo in ceno. Priporočamo, da med obvezno opremo vključite tudi lopato, s katero si boste pomagali, če vam avtomobil obtiči v snegu. Priporočljive so tudi verige. Poskrbite še za to, da imate vedno dovolj tekočine za čiščenje vetrobranskega stekla (izberite takšno za zimske temperature, da vam ne bo sproti zmrzovala).

2. Z vozila odstranite sneg in led. Svetujemo, da imate v ta namen v avtomobilu vedno manjšo metlico ali strgalo. Ne pozabite, stekla niso dovolj, sneg odstranite s celotnega vozila, sicer bo ta ostal na pokrovu motorja, strehi ali prtljažnem prostoru in bo med vožnjo padal z vozila, s čimer bo zmanjševal voznikovo vidljivost in vidljivost voznikov za njim.

3. Ko imate vso obvezno opremo, se lahko odpravite na cesto. Tam poskrbite za primerno varnostno razdaljo med vašim vozilom ter vozilom pred seboj. Pozimi so ceste pogosto spolzke, prav tako pogosto na njih poteka delo, ko odstranjujejo posledice padavin. Z varnostno razdaljo boste poskrbeli za varno zaviranje, ko se pred vami pojavi kaj nepričakovanega.

4. Zavirajte narahlo in, če se le da, postopoma. To storite tako, da večkrat nežno pritisnete na stopalko.

5. Tudi smer vožnje spreminjajte počasi, da vam ob hitrem zavijanju ne bo začelo zanašati vozila. Enak nasvet upoštevajte ob speljevanju, naj to ne bo sunkovito.

6. Izberite vožnjo v primerni prestavi. Če bo prestavno razmerje premajhno, boste zmanjšali nadzor nad vozilom, preveliko pa lahko povzroči zdrsavanje vozila. Vožnja naj bo tudi ves čas enakomerna, poskusite pospeševati ali zmanjševati hitrost čim bolj mirno.

7. Veliko pozornost posvečajte izpostavljenim delom ceste – to so predvsem mostovi, nadvozi in ceste s senčno lego –, tam se namreč večkrat pojavlja poledica, ki vam lahko hitro vzame nadzor nad vozilom.

8. Ko se odpravite na pot, poskrbite, da se vam ne bo mudilo. Od doma se poskušajte odpraviti malo prej, tako da ne boste zamujali in boste lažje vozili mirno.

9. Upoštevajte soudeležence v prometu. Bodite zbrani, predvsem pa strpni. Poskrbite, da boste kulturen voznik.

10. Zadnji nasvet, ampak vsekakor ne najmanj pomemben. V prazničnih dneh je veliko zabav, srečanj z bližnjimi, kjer se vsi radi malo sprostimo, kaj dobrega pojemo in nazdravimo. Poskrbite za to, da po uživanju alkohola ne boste sedli za volan. Dogovorite se s prijatelji, kdo bo tisti večer vozil, ali pa izberite javni prevoz oziroma taksi službo.

Prepričani smo, da si boste z našimi nasveti lahko pomagali. Če menite, da bi potrebovali še kakšen napotek, ali pa bi radi izvedeli še več, vas AMZS vabi na svojo spletno stran, kjer si lahko ogledate njihove nasvete. Seveda niso pozabili tudi na praznično obdarovanje. Če morda želite letos bližnje razvajati malo drugače, jim lahko podarite kar varnost. Z darilnim bonom za programe varne vožnje v AMZS Centru varne vožnje zagotovo ne boste zgrešili.

Ne spreglejte