TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 5. 2009,
10.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 5. 2009, 10.11

8 let

Ameriška nafta znova padla pod 51 dolarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Cena ameriške nafte se je v azijskem elektronskem trgovanju znova znižala pod 51 dolarjev za 159-litrski sod, potem ko je v četrtek zaključila nad to mejo.

Zahodnoteksaška ameriška nafta z dobavnim rokom v juniju se je pocenila za 34 centov na 50,78 dolarja. Terminske pogodbe za to nafto so se v četrtek ustalile pri 51,12 dolarja, kar je 15 centov več kot dan prej. Brent cenejši za 30 centov V Londonu je bilo treba za severnomorsko nafto vrste brent, prav tako z junijskim dobavnim rokom, odšteti 50,50 dolarja, kar je 30 centov manj kot v četrtek. Elektronsko trgovanje v Aziji je bilo sicer zelo šibko, saj so borze na Kitajskem, v Hongkongu, Indiji, Maleziji, Južni Koreji, na Tajskem in v Singapurju zaprte zaradi praznika.

Cene črnega zlata zadnji mesec vztrajajo okoli 50-dolarske meje in to kljub nekaterim slabšim novicam iz ZDA.

Zasebna potrošnja se je v ZDA zmanjšala Ameriško ministrstvo za trgovino je namreč v četrtek sporočilo, da se je zasebna potrošnja v ZDA marca zmanjšala za 0,2 odstotka, kar je za 0,1 odstotne točke več od napovedi analitikov.

Marčni padec zasebne potrošnje po dveh mesecih rasti je po mnenju analitikov zaskrbljujoč znak. Zasebna potrošnja se je v prvem četrtletju letošnjega leta po dveh negativnih trimesečjih na letni ravni povečala za 2,2 odstotka, vendar so nekateri analitiki opozarjali, da bi to utegnil biti le preblisk.

Nadomestila za 6,3 milijona brezposelnih Američanov

Število novih vlog za nadomestila za primer brezposelnosti se je v ZDA minuli teden na tedenski ravni medtem zmanjšalo za 14.000 na 631.000, kar je pozitivno presenetilo trge. Vseeno pa je število oseb, ki nadomestila za primer brezposelnosti prejemajo več kot en teden, naraslo na skoraj 6,3 milijona, to pa je največ od leta 1967 in že trinajsti teden zapored, ko to število dosega rekordne ravni.

Cena nafte Opec se je povišala Cena nafte Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) se je v četrtek medtem povišala. Za 159-litrski sod te nafte je bilo treba odšteti 49,98 dolarja, kar je 1,28 dolarja več kot v sredo, je Opec objavil na svoji spletni strani.

Se bo Opec odločil za zmanjšanje proizvodnje? Vlagatelji bodo sicer budno spremljali, kaj se bo Opec odločil na srečanju 28. maja. Po napovedih nekaterih analitikov se bo v primeru vztrajanja cen nafte okoli 50 dolarjev, skoraj zagotovo odločil za zmanjšanje proizvodnje. Opec si namreč želi ceno nad 70 dolarji.

Ne spreglejte