TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2010,
13.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 13.57

8 let

AAG poziva vlado k tožbi Rima zaradi plinskih terminalov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nevladna organizacija Alpe Adria Green (AAG) je slovensko vlado pozvala k vložitvi tožbe proti italijanski vladi zaradi izdanega soglasja h gradnji uplinjevalnika v Trstu.

Obenem je zahtevala, da Ljubljana začne s postopki za presojo čezmejnih vplivov razvojnih načrtov tržaškega pristanišča. Bernard: 95 odstotkov Slovencev proti izgradnji terminalov Kot je v ponedeljek v sporočilu za javnost zapisal predsednik AAG Vojko Bernard, naravovarstvene organizacije in po javnomnenjski raziskavi koprske univerze tudi 95 odstotkov državljanov Slovenije nasprotujejo izgradnji plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. "Kljub 'sfriziranim' vprašanjem v javnomnenjski raziskavi dnevnika Il Piccolo so proti tem napravam tudi Tržačani," dodaja. "Rim se zaveda, da novi dokazi še utrjujejo možnost naše zmage na upravnem sodišču" V AAG so ob tem spomnili na lansko resolucijo slovenskega parlamenta v zvezi s plinskimi terminali ter "aroganco" italijanske ministrice za okolje Stefanie Prestigiacomo. Slednja po mnenju omenjene nevladne organizacije dokazuje, da se Rim zaveda, da je proti njihovemu soglasju za uplinjevalnik že uveden postopek pred Evropsko komisijo in da novi dokazi o poneverbah, ki so jih v AAG zbrali, "še utrjujejo možnost naše zmage na upravnem sodišču".

Neodvisna stroka ugotovila številne nepravilnosti V AAG pojasnjujejo, da je neodvisna stroka s slovenske in italijanske strani, ki se je kot civilna družba vključila in proučila le del investitorjeve dokumentacije vplivov žaveljskega plinskega terminala na okolje, ugotovila številne nepravilnosti, potvorbe podatkov in pomanjkljivosti v dokumentih in podatkih.

Pridobljena pa naj bi bila tudi dokazna dokumentacija s strani preiskovalnega oddelka specialnih operacij italijanske državne policije, na podlagi katere je bila s strani italijanskih okoljevarstvenih organizacij vložena tožba na italijanskem sodišču.

Minister Žarnić se je srečal z italijansko kolegico Okoljski minister Roko Žarnić se je prejšnji teden v Trstu srečal z italijansko kolegico Stefanio Prestigiacomo, ki mu je pojasnila, da bo ta petek meddržavno tehnično srečanje o vprašanju gradnje podmorskega plinovoda, ki bi bil povezan z žaveljskim terminalom. Na srečanju pa bo predstavljen tudi načrt za gradnjo drugega, morskega plinskega terminala v Tržaškem zalivu. Dodala je, da je Italija sicer v zvezi s kopenskim plinskim terminalom v Žavljah odgovorila že na vse slovenske zahteve, podrobnosti pa ni navedla.

Minister Žarnić je dejal, da je Slovenija glede plinskega terminala pri Žavljah prejela od italijanske strani še nekaj novih podatkov. Od italijanske kolegice pa je dobil tudi zagotovilo, da Italija skrbi za to, da je pri gradnji vedno zraven najbolj sodobna stroka. Ob tem je poudaril, da sam ni v položaju dajati končnih zaključkov glede plinskih terminalov, saj mora stališče o tem dati slovenska vlada.

Ne spreglejte