TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
14.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 14.39

8 let

ZSSS ob 20-letnici: Uspešno ščitili pravice delavstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
ZSSS je v 20 letih obstoja med drugim s sodelovanjem v socialnem dialogu, stavkami in protesti ter tudi s pravno pomočjo svojim članom doslej uspešno obranila pravice delavcev, ocenjuje Dušan Semolič.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) se je v tem času srečevala z nenehnimi pritiski po odpravi nekaterih delavskih pravic, je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič in pri tem navedel zahtevo po znižanju nadomestil za bolniško odsotnost, odpravi eskalacije plač, regresa, dodatkov na delovno dobo in odpravnin ter po lažjem odpuščanju. "Doslej smo ZSSS uspešno obranili te pravice," je ocenil. V stavki leta 1992 je sodelovalo več kot 400.000 delavcev Med prizadevanji za zaščito pravic je izpostavil prvo splošno stavko v Sloveniji leta 1992, v kateri je sodelovalo več kot 400.000 delavcev, z njo pa so nasprotovali zamrznitvi plač, prve velike demonstracije leta 1998 proti pokojninski reformi, protest leta 2005 proti enotni davčni stopnji, protest jeseni 2007 in opozorilno stavko 2008 za dvig minimalne plače in nadaljevanju pogajanj pri kolektivni pogodbi o usklajevanju plač, vseevropske demonstracije leta 2008 ter lanske demonstracije za dvig minimalne plače in proti predlagani pokojninski reformi.

Semolič izpostavil pomen vzpostavitve socialnega dialoga Po njegovem mnenju je pomembno, da se je v Sloveniji vzpostavil socialni dialog, s katerim da so dosegli nekatere pomembne dogovore, med drugim socialne sporazume, s katerimi je Slovenija lažje vstopila v EU in območje evra.

Pod stalnim pritiskom mednarodnih organizacij Sindikati so bili tudi pod stalnim pritiskom mednarodnih organizacij, kot so Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), Svetovna banka in Mednarodni denarni sklad (IMF), pravi Semolič. "Obstajajo javne ocene, da bi bile nekatere neoliberalne reforme v škodo delavstva in v korist kapitala dosežene, če bi se zmanjšala moč sindikatov v Sloveniji," je dejal.

Največ težav v podjetjih, kjer ni sindikata Semolič je na primeru dogovarjanja o postopnem dvigu minimalne plače ugotavljal, da je največ težav v podjetjih, kjer ni sindikata. "Tam je delavec še bolj nemočen, kot je sicer," pravi.

Lani več kot 200 tožb za varstvo pravic delavcev Pravna služba ZSSS je po besedah izvršnega sekretarja Andreja Zorka lani vložila več kot 200 tožb za varstvo pravic delavcev, delavci pa so skupno iztožili nekaj manj kot dva milijona evrov. Najpogosteje je šlo za tožbe zaradi neizplačil plač, odpravnin, regresa ipd.

Med ovirami za pravno uveljavljanje pravic je Zorko navedel strah delavcev pred delodajalcem zaradi ekonomske odvisnosti in tudi razmeroma visoke stroške postopka. Z učinkovitostjo svoje pravne službe so zadovoljni, saj da je lani dobila 87 odstotkov sporov pred sodišči.

Ne spreglejte