TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 6. 2009,
14.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 6. 2009, 14.27

8 let

ZPS preverjala higiensko ustreznost pripravljenih jedi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Izmed 24 vzorcev pripravljenih jedi za takojšnje uživanje, ki jih je ZPS nakupila v ljubljanskih trgovinah, jih je bilo sedem mikrobiološko neustreznih.

V dveh so našli bakterijo Listeria monocytogenes, v štirih mezofilne aerobne bakterije in v enem bakterijo E.coli, so povedali na današnji novinarski konferenci v Ljubljani. V nobenem od preverjenih vzorcev - testirali so tatarski biftek, francosko in ameriško solato, kuhani pršut ter postreženo in predpakirano solato - ni bilo bakterije Salmonella in stafilokoknih enterotoksinov, je dejala strokovnjakinja za prehrano pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) Marjana Peterman. Bakterija v tatarskem bifteku Bakterijo Listeria monocytogenes so našli v vzorcih tatarskega bifteka, kupljenih v E.Leclercu (Mesarstvo Čadež) in Tušu BTC (Meso Kamnik), preostali štirje vzorci - dva kupljena v Hipermarketu Mercator Šiška (Mercator, Naklo) ter po eden v Maximarketu (Maximarket) in Intersparu BTC (Arvaj) - so bili mikrobiološko ustrezni.

Francoski solati iz E.Leclerca in Tuša BTC sta bili mikrobiološko neustrezni, saj je bila vsebnost aerobnih mezofilnih mikroorganizmov 30-krat večja, kot je meja za ustreznost. Francoske solate, kupljene v Hipermarketu Mercator Šiška (Mercator), Maximarket (Maximarket) in Intersparu BTC (Delikatesa), so bile mikrobiološko ustrezne.

Mikrobiološko neustrezni vzorci ameriške solate Dva vzorca ameriške solate, kupljene v Hipermarketu Mercator Šiška in Maximarketu (obe Mercator), sta vsebovala preveč aerobnih mezofilnih bakterij in sta bila zato mikrobiološko neustrezna.

Med osmimi vzorci postrežene in prepakirane solate so preveliko vsebnost bakterije E.coli našli v postreženi solati iz Maximarketa. Vsi trije vzorci kuhanega pršuta, kupljeni v Hipermarketu Mercator Šiška (Kras), E.Leclercu (Kras) in Intersparu BTC (Saporemio, Italija), so bili ustrezni.

Potrošniki morajo biti pozorni pri nakupu delikatesnih živil Surovo živilo je potencialno tveganje in zahteva izredno dobre higienske razmere, ne samo, ko ga kupimo, ampak tudi potem, je opozorila Petermanova in dodala, da je pri tem pomembna tudi temperatura. Hkrati je pozvala potrošnike, naj bodo pozorni pri nakupu delikatesnih živil.

Predsednica ZPS Breda Kutin je predstavila zadnje ugotovitve analize cen prehranskih in higienskih izdelkov, ki jih spremljajo v okviru projekta Precenimo cene. Od sredine aprila do sredine maja je 78 odstotkov vseh izdelkov pod lupo ZPS ostalo na enaki ravni, 11 odstotkov se jih je podražilo in 11 odstotkov se jih je pocenilo, je povedala.

Najbolj se je podražila zelenjava Najbolj se je podražila zelenjava (v povprečju za pet odstotkov), najbolj pa so se pocenila čistila in higienski izdelki (za dober odstotek). V povprečju so se za več kot odstotek podražili še sadje, meso in olja.

Od lanskega maja so podražitve zabeležili v skupinah pijače in napitki (za dobrih šest odstotkov), sladkor, sol in kis (za dobre tri odstotke), žitarice in mlevski izdelki (za slabe tri odstotke), meso in mesni izdelki (za manj kot dva odstotka) ter mleko, mlečni izdelki in jajca (za dober odstotek). Pri ostalih skupinah v naboru ZPS so zabeležili pocenitve, največ pri sadju (za slabih 19 odstotkov), je navedla.

Visoke cena mleka za dojenčke Opozorila je na ceno mleka za dojenčke Novalac 1. V Italiji in Avstriji je večje pakiranje (800 gramov), ki v Sloveniji in na Hrvaškem ni na voljo, na enoto cenovno ugodnejše od manjšega, 400 gramskega pakiranja. Kot je poudarila, se morajo slovenski starši zadovoljiti z manjšim pakiranjem, ki je lahko na kilogram tudi za več kot 70 odstotkov dražje v primerjavi z 800-gramskih izdelkom.

ZPS je v okviru projekta Precenimo cene pripravila spletno orodje, ki bo potrošnikom v pomoč ob pregledovanju stanja družinskih financ. Izdatke so pri ZPS razdelili na sedem skupin, spletni kalkulator pa na podlagi vnešenih podatkih preračuna, kolikšen del družinskega proračuna na letni ravni potrošniki namenijo za posamezne skupine, je še povedala Kutinova. Ob tem je napovedala, da bodo v drugi polovici leta pripravili podobne kalkulatorje za primerjavo bančnih storitev in mobilne telefonije.

Ne spreglejte