SiolNET.
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZN v boju proti krizi v gospodarstvu

3

termometer

Strokovnjaki ZN so poudarili, da morajo države v boju proti svetovni gospodarski krizi kmalu oblikovati obsežne in usklajene pakete za spodbujanje gospodarske dejavnosti.

ZN v svojem poročilu o svetovnih gospodarskih razmerah in obetih za leto 2009, predstavljenem na mednarodni ministrski konferenci o razvojnem financiranju v katarski prestolnici, pozivajo k "obsežnim ekonomskim stimulacijskim paketom, ki so usklajeni in se medsebojno krepijo na svetovni ravni ter so povezani s cilji trajnostnega razvoja". Ti paketi bi po mnenju ZN morali biti dodatni k sredstvom za reševanje likvidnostnih težav in povečanje kapitala, ki so jih države že obljubile v boju proti krizi.

Razvite države z 0,5-odstotnim padcem proizvodnje

Poročilo ob tem napoveduje, da svetovna gospodarska rast prihodnje leto verjetno ne bo več kot enoodstotna, medtem ko bo letos 2,5-odstotna. Razvite države naj bi zabeležile 0,5-odstoten padec proizvodnje, tranzicijska gospodarstva in hitro razvijajoče se države pa 5,3-odstotno oziroma 4,6-odstotno rast.

Grozi nam še bolj pesimističen scenarij Vendar pa je glede na veliko negotovost možna uresničitev tudi bolj pesimističnega scenarija, opozarja poročilo, še posebej v primeru, da se v prihodnjih mesecih nadaljuje posojilna kriza in se zaupanje v finančni sektor ne obnovi.

Injekcije gospodarstvu niso obnovile zaupanja Poročilo ugotavlja, da so države že sprostile dodatna sredstva v bančni sektor in znižale ključne obrestne mere, vendar pa to ni obnovilo zaupanja. Ob omejenih možnostih za denarne spodbude bi bili zato za oživitev svetovnega gospodarstva potrebni ukrepi fiskalne politike.

Preprečiti negativno rast Vrednost teh fiskalnih ukrepov bi morala znašati okrog odstotek do dva odstotka svetovnega bruto domačega proizvoda, če se želi preprečiti negativno rast v prihodnjem letu in nato v letu 2010 doseči morebitno okrevanje, če seveda trgi ta čas ne še dodatno padejo, menijo v ZN.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin