TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
9.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 9.21

8 let

Zeleni pekoči zaklad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kot otroci smo se je izogibali, ker nas je ta rastlinica pogosto zaskelela, ko smo nosili kratke hlače. Kot odrasli bi jo skoraj morali gojiti, toliko dobrih lastnosti ima kopriva.

Skoraj ni področja, pri katerem kopriva ne bi bila uporabna, saj jo s pridom lahko uporabimo v zdravilstvu, kozmetiki, kulinariki ter pri gojenju rastlin (zelo učinkovito gnojilo). Vsebuje veliko vitaminov in mineralov – naj bo podatek, da vsebuje šestkrat več vitamina C kot limona, dovolj. V Britanijo naj bi jo prinesli Cezarjevi vojaki, in sicer zato, da bi se v tem mrzlem podnebju z njo drgnili in tako ogrevali. V stari Grčiji so jo predpisovali pri težavah s prebavo, ranah, za čiščenje krvi, pri kašlju in čirih. Tako je kopriva, ki jo imajo mnogi za plevel, postala ljudsko zdravilo za ljudi in živali. Ja, suhe koprive s senom so zdravilo za konje, če pa jih v svojo prehrano dobijo krave, dajejo več mleka. Kdaj jo nabiramo? Nabiramo korenine in liste. Liste lahko nabiramo od pomladi do jeseni, čeprav so najboljši za nabiranje spomladi, ko začnejo odganjati. Poleti so sicer bolj trdi, medtem ko jih je jeseni najbolje nabirati po dežju. Korenine pa nabiramo v zgodnji pomladi in jeseni. Ker se marsikdo koprive zaradi mravljične kisline boji, jo je najbolje nabirati tako, da jih nabiramo z rokavicami, lističe odtrgamo in jih med prsti podrgnemo po spodnji strani v smeri proti vrhu. Koprivo nato povaljamo med dlanema, da dokončno uničimo iglice, ki izločajo omenjeno kislino.

Zakaj jo uporabljamo?

Kopriva srka iz zemlje železo, kalij, fosfor, silicij, vsebuje pa tudi vitamine C, B2 in K ter antioksidante. Zaradi neštetih zdravilnih in blažilnih učinkovin jo uporabljamo za lajšanje številnih težav. Korenino, recimo, uporabljamo za utrjevanje las in odpravljanje prhljaja. Prav tako pripravki iz korenine izboljšujejo težave pri povečani prostati in uriniranju. Poparke iz svežih ali suhih listov se uporablja za izpiranje las, za nežen obrazen tonik, za lajšanje hemeroidov. Na splošno pa koprive skrbijo za boljše počutje, močnejši imunski sistem, zdravo ožilje, boljšo kri, boljšo presnovo, preganjanje depresije, proti utrujenosti in odvajajo odvečno vodo. Ker vsebuje veliko kalija, je odličen diuretik, znižuje pa tudi raven sladkorja v krvi. Izkazala se je tudi kot učinkovito zdravilo proti revmi. Prah iz zmletih suhih listov pa svetujejo za zaustavljanje krvavitev iz nosu.

Neželeni učinki Uporaba korenin lahko povzroči rahle želodčne težave, sicer pa ni neželenih učinkov.

Nekaj namigov

Kopriva je kulinarična poslastica in svežo lahko uporabimo za solate, za namaze in kot dodatek k sadnim in zelenjavnim napitkom. Če nimamo ideje, kako bi še lahko pripravili koprivo, je najboljši namig, da jo pripravimo tako kot špinačo, kot prilogo ribam in mesu, v raznih zelenjavnih pitah, s testeninami, v juhi itd.

Sadni očiščevalni napitek Za 2 osebi potrebujemo: 1 pomarančo, 2 jabolki, 1 stebelce zelene, pest svežih kopriv, manjšo količino javorjevega sirupa, vodo za redčenje Napitek pripravimo v mešalniku ali sokovniku. Če ga pripravimo v sokovniku, ne bomo potrebovali vode, po vsej verjetnosti pa bomo morali dodati še kakšno jabolko ali korenček.

Čaj ali tonik Šopek svežih kopriv namočimo v prevreto vodo ter pustimo stati deset minut. Poparek uporabljamo za očiščevalni napitek, tonik za lase in kožo ali kopel proti hemeroidom.

Ne spreglejte