TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 5. 2010,
10.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 5. 2010, 10.35

8 let

Zdravilišča med prazniki dobro zasedena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zasedenost slovenskih naravnih zdravilišč med prvomajskimi prazniki je dobra, od 60- do 90-odstotna, točni podatki pa bodo znani prvi teden po praznikih.

Verjetno pa zdravilišča letos ne bodo dosegla rekordnih dosežkov lanskega leta, je ocenil direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer.

"Dober obisk tudi pretekli teden" Eden od razlog je tudi v tem, da letošnji prazniki padejo na nehvaležen konec tedna in tako odpade tudi povezava kakšnega podaljšanega vikenda, pravi Altbauer. So pa bila slovenska zdravilišča dobro obiskana tudi prejšnji vikend, ki mu je po enem delovnem dnevu sledil državni praznik, dan upora proti okupatorju.

Trend poznih odločitev za obisk Zasedenost v teh dneh je od 60- do 90-odstotna, pri čemer so ponekod hotelske zmogljivosti razprodane in so na voljo le še bungalovi, ponekod pa so v hotelih še proste nekatere sobe. Ob tem v zdraviliščih opažajo trend poznih odločitev za obisk zdravilišč.

Struktura gostov v teh dneh je podobna strukturi na ravni celega leta. Med gosti je okoli 60 odstotkov domačih gostov, med tujimi gosti pa je največ Italijanov, Avstrijcev in Hrvatov. Nekaj je tudi gostov iz Nemčije, Nizozemske in Belgije, pa tudi iz Srbije.

Lani rekordno leto Slovenska naravna zdravilišča so lani zabeležila rekordno leto, saj so kljub gospodarski krizi naštela skupno za odstotek več nočitev in prihodov gostov. Skupno so zabeležila 654.000 prihodov domačih in tujih gostov ter 2,7 milijona nočitev. Podobno v zdraviliščih po Altbauerjevih besedah pričakujejo tudi letos.

Za okoli 70 milijonov evrov naložb Slovenska naravna zdravilišča bodo tudi letos postregla s številnimi pridobitvami in novostmi. V teh dneh se odpira obnovljen hotelski kompleks Svoboda v Strunjanu. V Termah Čatež po lanski predstavitvi indijanske vasi s 25 šotori letos na novo ponujajo v najem plavajoče hišice v Gusarskem zalivu. V Termah Laško se dograjuje nov hotelski kompleks za kongresne goste, ki bo predvidoma končan ob koncu leta. Tudi v Termah Topolšica gradijo nove bungalove in dograjujejo nov wellness center, v Zrečah gradijo nov hotelski kompleks, je nanizal Altbauer.

Za letos slovenska naravna zdravilišča tako skupno načrtujejo za okoli 70 milijonov evrov naložb, v zadnji petih letih pa so investirala že 260 milijonov evrov. "To pomeni, da je to res eden najbolj propulzivnih segmentov slovenskega turizma," pravi Altbauer.

Bivanje v termah daljše od povprečja Člani Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč razpolagajo z 8300 hotelskimi posteljami in 1500 posteljami v bungalovih ter 4000 ležišči v kampih. V Sloveniji je 15 naravnih zdravilišč, ki so združene v skupnosti, obstajajo pa tudi drugi hoteli, ki imajo prav tako naziv terme, kot so Terme Maribor in še nekateri, ki niso člani skupnosti.

Slovenska naravna zdravilišča zabeležijo kar tretjino vseh nočitev, ki jih ima letno Slovenija, pri čemer razpolagajo s petino razpoložljivih nočitvenih zmogljivosti v hotelskem delu. To pa pomeni tudi, da je bivanje v slovenskih naravnih zdraviliščih daljše od povprečja v Sloveniji, in sicer 4,3 dneva v zdraviliščih, povprečje v Sloveniji pa je 3,2 dneva. Zdravilišča sicer od 10 do 12 odstotkov vseh nočitev ustvarijo iz naslova napotitev bolnikov na zdraviliško zdravljenje, je še povedal Altbauer.

Ne spreglejte