SiolNET.
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vsa EU prispeva v bazo podatkov o izgubljenih potnih listih

1

termometer

Vse države članice Evropske unije prispevajo v Interpolovo bazo podatkov o izgubljenih in ukradenih potnih listih ter v njej tudi iščejo.

"Vse članice EU pomembno prispevajo k skupnim prizadevanjem za preprečitev organiziranega kriminala in terorizma," je ob predstavitvi poročila danes v Bruslju poudaril podpredsednik Evropske komisije in komisar za pravosodje, svobodo in varnost Jacques Barrot. Dodal pa je, da to izvajanje še ni popolno, zato morajo biti države članice na tem področju še bolj aktivne. Države EU priskrbijo več kot dve tretjini vseh vnosov v bazo Po zadnjih podatkih mednarodne policijske organizacije Interpol predstavljajo podatki, ki jih vnesejo države EU, več kot dve tretjini vseh vnosov v bazo, obenem pa evropske države izvedejo skoraj polovico vseh iskanj po njej.

Kot v najnovejšem poročilu ugotavlja Evropska komisija, je bil od leta 2006 dosežen velik napredek tudi pri hitrosti izmenjave podatkov med državami EU in Interpolom. Ključno je namreč, da se podatke vnese v Interpolovo bazo takoj zatem, ko so vnešeni v nacionalne baze ali v schengenski informacijski sistem (SIS).

Ob tem v Bruslju pozivajo članice EU, da okrepijo prizadevanja za zagotovitev varstva osebnih podatkov in omejijo prejemnike podatkov o izdanih potnih listih. Večina držav še vedno tudi ne izkoristi vseh možnosti te pomembne baze podatkov, temveč jo uporablja izključno le za kriminalistične preiskave, ne pa tudi pri izvajanju mejnega nadzora.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin