TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 8. 2010,
14.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 26. 8. 2010, 14.00

8 let

VO-KA pred zaključkom izgradnje dveh zadrževalnih bazenov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dela v okviru projekta nadgradnje kanalizacijskega sistema so v teku. Lani je bila zaključena gradnja kanalizacijskih zbiralnikov, v letošnjem letu pa poteka izgradnja dveh zadrževalnih bazenov.

V Javnem podjetju Vodovod - Kanalizacija (VO-KA) verjamejo, da bodo 13 milijonov vreden projekt zaključili v predvidenem roku.

"V celoti naj bi bil projekt končan v drugi polovici leta 2011" Trenutno v okviru projekta, ki poteka pod imenom Izboljšava hidravličnega delovanja kanalizacijskega sistema v Ljubljani, poteka gradnja t.i. zadrževalnega bazena A2 za Bežigradom in bazena pred obstoječo centralno čistilno napravo v Zalogu. Oba bosta kmalu dokončana. Gradnja tretjega predvidenega bazena, imenovanega B0, pa se še ni pričela, ker je pridobitev gradbenega dovoljenja odvisna od sprejetja mestnega idejnega prostorskega načrta.

"V celoti naj bi bil projekt končan v drugi polovici leta 2011," je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal direktor VO-KA Krištof Mlakar in izrazil prepričanje, da jim bo gradbena dela uspelo zaključiti v roku. "Menimo, da je to en večjih okoljskih projektov v zadnjem času," je dodal.

Gre za nadgradnjo kanalskega sistema, ki bo zmanjšala število nekontroliranih izlivov v reko Ljubljanico ob večjem deževju. Z dograditvijo dodatnih zbiralnikov in zadrževalnih bazenov bo namreč kanalizacijski sistem zagotavljal, da se bo večja količina odplak in meteorne vode brez težav zlivala v centralno čistilno napravo, ki bo poskrbela za očiščenje voda, preden bodo speljane v Ljubljanico. V VO-KA po besedah Mlakarja upajo tudi na drugo fazo tega projekta. "Že v januarju 2008 smo se prijavili za nova kohezijska sredstva, kjer bomo poskušali pridobiti evropska sredstva za širitev čistilne naprave, za njeno nadgradnjo in dokončanje zbiralnika C0," je pojasnil.

Janković: Ne hodimo na kontrolo, temveč na uživanje Novinarski konferenci je sledil ogled gradbišča zadrževalnega bazena A2, katerega pokrito površino bo prekrivala BMX proga. Gradbišče si je ogledal tudi župan Mestne občine Ljubljana (Mol) Zoran Janković, ki je bil navdušen nad dosežki gradbincev. Izgradnjo zadrževalnih bazenov sicer izvaja podjetje SCT in njegov partner Cestno podjetje Ljubljana (CPL). "To je eno lepših gradbišč v Ljubljani, čestitke SCT in delovodji. Tu se kaže, kako je slovensko gradbeništvo vrhunsko, zato mi je vedno hudo, ko poslušam mnogokrat neutemeljene obtožbe na račun gradbenikov," je menil Janković. Po njegovih besedah slovenski gradbinci znajo delati, vse ostalo pa je stvar pravosodnih organov. "Imeti take gradbince na objektu pomeni, da lahko mirno hodiš tedensko, dnevno, pa ne na kontrolo, ampak na uživanje," je še dodal.

Skupni stroški projekta sicer znašajo dobrih 13 milijonov evrov, cena pa je rezultat javnega razpisa. 41,2 odstotka oziroma 5,4 milijona evrov bo sicer prispevala EU, preostala sredstva pa bosta zagotovili država in Mol.

Ne spreglejte