TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
16.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 16.56

8 let

Vlada z novim modelom za evidentiranje cestne infrastrukture

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada je sprejela predlog novega modela za ureditev evidentiranja javne cestne infrastrukture in pripadajočega dolga.

Skladno z modelom se zemljišča prenesejo v poslovne knjige države, javna cestna infrastruktura pa na podlagi pridobljene stavbne pravice postane last Darsa, v kateri ima država kapitalsko naložbo. "Dolg ostaja dolg Darsa in ne države" Na podlagi novega modela bo Družba za avtoceste v RS (Dars) infrastrukturo brez zemljišč vodil v svojih poslovnih knjigah in tako evidentiral vsa pripadajoča bremena. "To pomeni, da se dolg pri gradnji cestne infrastrukture še naprej beleži kot dolg Darsa in ne države. Dolg je sicer še vedno zavarovan z državnimi poroštvi, a je popolnoma jasen dolg Darsa," pravi minister za promet Patrick Vlačič. "Sledi morebitno prestrukturiranje Darsa" Kot je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil Vlačič, gre za računovodsko operacijo, ki ji bo sledilo morebitno prestrukturiranje Darsa. "To je osnova, da začnemo to nalogo," je zatrdil.

Nov model zaradi opozorila računskega sodišča Vlada se je za nov model ureditve evidentiranja javne cestne infrastrukture odločila zaradi opozorila računskega sodišča, da v evidencah ne more biti več sredstev v uporabi. "Zaradi novih računovodskih standardov smo skupaj z ministrstvom za finance dobili nalogo, da spremenimo model, ki ga poznamo že leta in leta pri gradnji cestne infrastrukture," je dejal Vlačič.

Prometni minister je poudaril, da so pri iskanju primernega modela za ureditev evidentiranja prevetrili različne možnosti in se odločili za model, skladno s katerim se zemljišča prenesejo v poslovne knjige Republike Slovenije, javna cestna infrastruktura pa na podlagi stavbne pravice postane last Darsa, v kateri ima država kapitalsko naložbo.

Ne spreglejte