TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 5. 2008,
11.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 5. 2008, 11.51

8 let

V UKC Ljubljana s črtno kodo do enostavnejše in hitrejše obravnave bolnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na kliničnem oddelku za kirurgijo srca in ožilja Kirurške klinike UKC Ljubljana so pilotno uvedli sistem črtne kode, ki bo omogočil enostavnejšo in hitrejšo obravnavo bolnikov.

Črtna koda bo zagotovila vse potrebne zdravstvene podatke o določenem bolniku, poudarjajo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Črtna koda zagotavlja natančno in takojšnje evidentiranje podatkov Projekt klinične aplikacije omogoča celovit zajem podatkov o zdravljenju pacienta, kot na primer evidenco podatkov o izdanih zdravilih, porabljenem materialu in izvedenih postopkih, ki nastanejo v procesu zdravljenja. S pomočjo črtne kode, ki je natisnjena na zapestnico in nalepko, je omogočeno natančno in takojšnje evidentiranje podatkov neposredno pri bolnikovi postelji oziroma operacijski mizi. Zajem se opravlja z dlančnikom

Tak način zagotavlja predvsem hitrejšo obravnavo bolnika Predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja Borut Geršak, ki je bil pobudnik tega projekta, poudarja, da tak način dela zagotavlja varnost in zaupnost podatkov, predvsem pa hitrejšo obravnavo bolnika.

Namen uvedbe črtne kode je učinkovito spremljanje porabe materiala in zdravil

V UKC Ljubljana pojasnjujejo, da so z uvedbo takega sistema evidentiranja podatkov povezali klinični informacijski sistem z materialnim poslovanjem. Namen uvedbe črtne kode je učinkovito spremljanje porabe materiala in zdravil ter opravljenih storitev na posameznega bolnika. Sistem omogoča evidentiranje podatkov ob bolniku, nadzor stroškov in izvajanja aktivnosti. Gre za novost v UKC Ljubljana, kjer načrtujejo, da se bo takšen način dela razširil tudi na ostala področja.

Klinični oddelek za kirurgijo srca in ožilja svoje naloge opravlja v specialistično ambulantni, bolnišnični in operativni dejavnosti. Z 61 posteljami letno hospitalizirajo približno 1800 bolnikov, v specialistični ambulanti pa pregledajo približno 12.000 bolnikov na leto. Kot središčna strokovna enota za srčno kirurgijo je klinični oddelek zadolžen tudi za nadzor in stimulacijo razvoja stroke v Sloveniji.

Ne spreglejte