TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2009,
9.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 10. 2009, 9.02

8 let

V tednu dojenja o podpori dojenju v posebnih pogojih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Teden dojenja, ki bo v Sloveniji potekal od 1. do 7. oktobra, bo letos usmerjen v podporo dojenju v posebnih pogojih.

Na pobudo Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja Unicefa Slovenija bodo zdravstvene ustanove organizirale aktivnosti za promocijo izključnega dojenja, med drugim bodo dneve odprtih vrat pripravili tudi v porodnišnicah. Z obiskovalci se bodo pogovarjali o prednostih dojenja. V nekaterih slovenskih krajih bodo postavljene stojnice, na katerih bodo zdravstveni delavci in sodelavci skupin za podporo dojenju mimoidoče seznanjali s prednostmi izključnega dojenja za matere, otroka, družino in družbo. Dogajanja bo zaokrožil 6. Simpozij o dojenju in laktaciji z naslovom Dojenje - ali smo pripravljeni na nove izzive?.

Dojenje ima neprecenljivo vrednost

Dojenje ima za zdravje in razvoj dojenčka neprecenljivo vrednost. Materino mleko vsebuje vse, kar potrebuje otrok v prvih šestih mesecih za svojo rast in razvoj. Imunske in zaščitne snovi v materinem mleku varujejo otroka pred številnimi boleznimi, zmanjšujejo nevarnost pojava alergij, dojeni otroci pa imajo redkeje prekomerno telesno težo. Materino mleko ima spremenljiv vonj in okus glede na njeno prehrano. Tako so otroci od vsega začetka navajeni na okus družinske hrane.

Dojenje ne prinaša prednosti samo otroku, temveč tudi doječi materi. Ženska, ki doji, s tem skrbi tudi za svoje lastno zdravje, saj hitreje izgubi med nosečnostjo pridobljene kilograme, ima manjšo verjetnost pojava rakavih obolenj dojk in jajčnikov, podaljša si zaščito pred novo nosečnostjo, so navedli v Unicefu Slovenija.

Teden dojenja v več kot 150 državah

Svetovni teden dojenja je skupna akcija številnih svetovnih organizacij, ki podpirajo dojenje, vsako leto pa ga obeležujejo v več kot 150 državah po svetu. Poteka pod okriljem Svetovne zveze za dojenje (WABA) s podporo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Svetovni teden dojenja poteka v tednu od 1. do 7. avgusta, v nekaterih državah, tudi v Sloveniji, pa ga obeležujemo v prvem tednu oktobra.

Dojenje rešuje življenja Tema letošnjega tedna dojenja je Dojenje v posebnih pogojih. Nanaša se na številne aktualne krizne dogodke povsod po svetu. V kriznih in izrednih situacijah so novorojenčki, dojenčki in mali otroci še posebno občutljivi, tako glede bolezni kot slabih možnosti prehranjevanja, lahko so celo življenjsko ogroženi. V takih razmerah je dojenje še kako pomembno, saj rešuje življenja.

"Nikjer na svetu nismo zaščiteni pred izrednimi dogodki, saj se ti lahko zgodijo kjerkoli. Ni pomembno, kakšen izreden dogodek se zgodi, naj bo to potres, poplava, politična kriza, ekonomska kriza, epidemija gripe, vedno lahko rečemo: dojenje rešuje življenja," so prepričani v organizaciji.

Podpora dojenju v kriznih razmerah po svetu Cilji letošnjega tedna dojenja so usmerjeni v podporo dojenju v kriznih razmerah po svetu, aktivno zaščito in podporo dojenju pred in med kriznimi dogodki. Med cilji je tudi ozaveščanje mater, zdravstvenih delavcev, vladnih organizacij, organizacij za pomoči, medijev in vseh, ki so zagovorniki dojenja, o možnostih aktivne podpore dojenju pred in med izrednimi dogodki ter vzpostavitev podporne mreže dojenju, med ljudmi, ki podpirajo dojenje in med tistimi, ki so neposredno vključeni v reševanje kriznih dogodkov.

Dojenje je zaščita, ki varuje otroka v kriznih razmerah, kajti materino mleko je neomejen in zagotovljen vir hrane, ki je dostopen v vsakem trenutku, obenem pa predstavlja edinstveno zaščito pred boleznimi. Med dojenjem otrok občuti materino toplino, bližino in varnost.

Materam mora biti zagotovljena podpora in pomoč Dojenje moramo podpirati in varovati vedno in povsod. Vsaki materi in njenemu otroku naj bo zagotovljena podpora in pomoč pri dojenju. Za to moramo skrbeti zdravstveni delavci, zdravstvene ustanove, svojci doječe matere, lokalne skupnosti, država, skratka vsi, ki zagovarjamo in podpiramo dojenje. Mreža podpore dojenja mora biti zagotovljena prav vsaki materi, so še zapisali v Unicefu Slovenija.

Ne spreglejte