TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2009,
8.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2009, 8.30

8 let

V Neku bodo začeli remont

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) bodo danes začeli tridesetdnevni remont, ki ga bodo predvidoma 30. aprila sklenili z vnovičnim vklopom elektrarne v omrežje.

V tridesetih dneh bodo opravili menjavo goriva, preventivne preglede in vzdrževalne posege ter posodobili sisteme in opremo, je povedal predsednik uprave Neka Stane Rožman.

Obsežnejši vzdrževalni posegi Med remontom bodo opravili nekatere obsežnejše vzdrževalne posege, tako bodo zamenjali 56 gorivnih elementov in vse preverili z vizualno ter ultrazvočno metodo. Z metodo vrtinčnih tokov bodo pregledali penetracije reaktorske glave in opravili pregled zvarov ter površine reaktorske glave.

Pregledali bodo še distributorje pretoka v obeh uparjalnikih, tako imenovane U-cevi uparjalnikov, vodila kontrolnih palic, opravili meritve debeline cevovodov sekundarne strani in jih po potrebi zamenjali ter pregledali in po potrebi sanirali kanal hladilnega stolpa ter vstopnega in izstopnega kanala sistema hladilne vode.

Okrepljena tehnološka nadgradnja V skladu z dolgoročnim načrtom naložb bodo v Neku med remontom nadaljevali z okrepljeno tehnološko nadgradnjo, izvedli pa bodo okvirno 30 načrtovanih prilagoditev krmiljenja električne opreme in merilnih naprav.

Dobrim rezultatom botrujejo le kakovostno opravljena dela Visoki obratovalni standardi zahtevajo velik obseg naložbenih in ostalih vzdrževalnih aktivnosti, da pa bi jih opravili kakovostno, v zastavljenih rokih in ob stalnem zagotavljanju jedrske varnosti, zahtevajo dobro pripravljenost, organizacijo, zbranost in sodelovanje delavcev Neka ter pogodbenih partnerjev. Le dosledna in kakovostna izvedba načrtovanih del je lahko podlaga za dosego dobrih obratovalnih rezultatov v naslednjih gorivnih ciklih, je povedal Rožman.

V zadnjem ciklu presežen plan proizvodnje Nek je v minulem 23. gorivnem ciklu, ki se je po zadnjem remontu, 7. novembra 2007, začel s ponovnim zagonom elektrarne in njenim vklopom v omrežje, proizvedla za skoraj 8,4 terawatne ure neto električne energije, njena proizvodnja pa je bila za slaba dva odstotka višja od načrtovane.

Ne spreglejte