TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2010,
7.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 12. 2010, 7.21

8 let

V Eko krogu vztrajajo pri odvzemu dovoljenja Lafarge Cementu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Okoljevarstveniki iz Zasavja tudi po srečanju z ministrom za okolje in prostor Rokom Žarnićem vztrajajo pri zahtevi po odvzemu dovoljenja za sežig odpadkov v trboveljski cementarni Lafarge Cement.

Na srečanju so se dogovorili o sodelovanju pri reševanju ekoloških problemov v Zasavju, ministrstvo pa bo poskusilo dobiti podatke o izpustih.

Lafarge bo zaustavil proizvodnjo za dva meseca Predsednika društva Eko krog Uroša Macerla je razveselila edino novica o ustavitvi proizvodnje v Lafarge Cementu za dva meseca. "To je edina prava vesela novica za Zasavčane," je vidno razočaran Macerl dejal po skoraj triurnem srečanju z ministrom Žarnićem. V cementarni naj bi proizvodnjo ustavili zaradi zadostnih zalog.

Skupina za izboljšanje zraka bo vnovič začela delati V društvu Eko krog tako kot že na protestnem shodu pred tremi tedni v Ljubljani zahtevajo odvzem dovoljenja za sežig odpadkov Lafarge Cementu, hkrati pa vključitev vseh potrebnih strokovnjakov. Nekaj današnjih sklepov gre v to smer, je ugotovil Macerl in izrazil upanje, da bodo rezultati danes dogovorjenih ukrepov dokazali, da takšna tehnologija in sežig odpadkov v Zasavje ne sodita.

Na srečanju so se sicer dogovorili, da bo pred leti ustanovljena delovna skupina za izboljšanje zunanjega zraka v Zasavju, katere delo je lani zamrlo, še letos vnovič začela delati. Med člani bosta dva predstavnika okoljskega ministrstva.

Kot prispevek k razvoju dobre prakse je minister izpostavil izdelavo študije Ministrstvo za okolje in prostor bo skušalo v okviru zakonskih možnosti pridobiti podatke o emisijah v obdobju od začetka meritev. Preverili bodo tudi usklajenost slovenske zakonodaje z evropsko ter jo po potrebi uskladili, je obljubil Žarnić.

Kot prispevek k razvoju dobre prakse je minister izpostavil izdelavo študije, v kateri bodo primerjali rezultate meritev v Zasavju, Sloveniji in tujini, vključili pa tudi podatke o vplivih na zdravje. Na tej podlagi bodo poskušali pripraviti morebitne predloge za izboljšanje zakonodaje. Člani Eko kroga bodo poleg tega v bodoče konstruktivno sodelovali pri reševanju ekoloških problemov v Zasavju, je dodal Žarnić.

S poročilom o izdaji dovoljenja se bo seznanila vlada Glede letos spomladi izdanega okoljevarstvenega dovoljenja za Lafarge Cement je Žarnić poudaril, da to velja, dokler ne bo upravno sodišče presodilo glede zakonitosti njegove izdaje. Na današnjem srečanju so tako zgolj ugotovili, da čakajo na sklepe sodišča. "Do takrat kaj več ne moremo povedati," je dejal Žarnič. S poročilom o izdaji dovoljenja se bo predvidoma v četrtek seznanila vlada.

Macerl: Dokler bo življenje v Zasavju trpljenje, se upor ne bo končal Cilj okoljevarstvenikov ni zaprtje tovarne, je ob tem poudaril Macerl in pojasnil, da si želijo proizvodnjo cementa v Lafarge Cementu, a z najboljšo možno tehnologijo in najboljšim možnim energentom. "Dokler bo življenje v Zasavju, predvsem pa v okolici te tovarne, eno samo trpljenje, se upor Zasavčanov ne bo končal," je poudaril. Žarnić je po drugo strani zagotovil, da država na Zasavce ni pozabila.

Ne spreglejte