TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 12. 2010,
18.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 16. 12. 2010, 18.25

7 let, 12 mesecev

UKC Ljubljana z novim načinom vstavitve aortne zaklopke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so predstavili novost v kardiologiji - vstavitev biološke aortne zaklopke skozi stegensko arterijo.

To je nov, neinvaziven način vstavitve aortne zaklopke, ki pa je za zdaj omejeno le na bolnike z visokim operativnim tveganjem.

Okrevanje traja približno pol leta Pri vstavitvi zaklopke skozi stegensko žilo je bolnik med postopkom lahko buden in ni v anesteziji, medtem ko klasična kirurška menjava aortne zaklopke poteka v splošni anesteziji, bolniku odprejo prsni koš in morajo vzpostaviti zunajtelesni krvni obtok. Okrevanje po takšni operaciji traja približno pol leta, je na novinarski konferenci predstavil kardiolog Matjaž Bunc.

Bolniku dajo lokalno anestezijo, rez je minimalen Pri novem, manj invazivnem posegu pa skozi levo stegensko arterijo bolniku dajo lokalno anestezijo, rez je minimalen. Po končanem postopku bolnik preživi 24 ur pod intenzivnim nadzorom, sledi še med dva do sedemdnevno bivanje na oddelku.

Kandidati za perkutano vstavitev aortne zaklope so poleg starostnikov tudi bolniki z močno oslabljeno pljučno funkcijo, bolniki z rakavimi obolenji ter bolniki z napredovalo jetrno in ledvično boleznijo. Tak način vstavitve zaklopke je sedaj omejen le na omenjeno skupino bolnikov, ker klasična operacija aortne zaklopke stane 12.000 evrov, medtem ko perkutana aortna zaklopka stane 25.000 evrov.

30 odstotkov bolnikov na kardiološkem oddelku ima aortno stenozo Aortna stenoza je najbolj pogosta bolezen srčnih zaklopk v zahodnem svetu. Po besedah predstojnice kliničnega oddelka za kardiologijo na interni kliniki Mirte Koželj ima 30 odstotkov bolnikov, ki so hospitalizirani na kardiološkem oddelku, aortno stenozo.

Zaklopka se lahko vstavi tudi preko srčne konice Sicer pa so možni tudi drugi načini vstavitve zaklopke, pojasnjuje Bunc. Pri bolnikih, ki niso primerni za vstavitev preko stegenske žile, se lahko zaklopka vstavi preko srčne konice. Pri tem je treba bolnika, podobno kot pri klasičnem kirurškem posegu, anestezirati, intubirati, z majhnim rezom pa je potrebno odpreti prsni koš pod levo dojko.

V ljubljanskem kliničnem centru so doslej vstavili 19 aortnih zaklopk, prvič oktobra 2009. 13 zaklopk so zamenjali skozi stegensko arterijo in šest preko srčne konice. Pri posegih sta umrli dve osebi, vendar pa gre za težje bolnike, ki jih zaradi tega ne upajo klasično operirati. Pri klasični operaciji aortne zaklopke 30 dni po operaciji preživi 90 odstotkov bolnikov, ampak po enem letu jih od teh živi le 69 odstotkov.

Pri implantaciji zaklopke jih po mesecu dni preživi približno kot pri klasični operaciji, vendar pa jih po letu dni živi 81 odstotkov, navaja Bunc. Trenutno pri nas čaka na implantacijo aortne zaklopke več kot 20 bolnikov, letno pa bi jih potrebovali do 70, pravi Bunc.

Ne spreglejte