Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 12. 2017,
13.12

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Generali

Foto: Thinkstock

Natisni članek

zadovoljstvo na prvem mestu Generali advertorial

Sreda, 27. 12. 2017, 13.12

2 meseca, 1 teden

Kako je videti popolno zadovoljstvo voznika na zasneženi cesti?

Vsebino omogoča Generali

Foto: Thinkstock

Zimske razmere na cestah so drugačne in od voznika zahtevajo nekaj več veščin in znanja. Poleg obvezne zimske opreme je ključnega pomena tudi odziv voznika – naj bo premišljen in nikoli sunkovit.

zima sneg vožnja družina | Foto:

Pozimi moramo biti na cesti nekoliko bolj pozorni, predvsem ko se pojavijo najhujše razmere – sneg, led, megla in veter, ki ovirajo promet, povzročajo nenadne dolge zastoje in od nas pričakujejo, da preklopimo na "zimski način vožnje".

Za vas smo pripravili nabor petih pravil, s katerimi vam bo vsaka vaša naslednja vožnja v popolno zadovoljstvo.

1# Zimska oprema

V tem obdobju ste svojega jeklenega vozička verjetno že zdavnaj oblekli v zimsko garderobo, vendar bomo vseeno še enkrat ponovili. Avtomobil mora imeti ustrezne zimske pnevmatike, ki zadostujejo zakonskim zahtevam, torej da imajo vsaj štiri milimetre profila.

Poleg obutve, ki je ključnega pomena za varno vožnjo in učinkovito zaviranje na hladni in zasneženi cesti, pa je pomembno, da v avtomobil pospravimo še svetilko, odsevni brezrokavnik, zložljivo lopato, odejo in verige.

Predlog za daljše vožnje

Če se odpravljate na daljšo pot, imejte pri roki tudi polnilnik za mobitel ali zunanjo baterijsko enoto. Če boste ostali v zastoju, se boste lahko javili najbližjim.

sneg ceste avtomobil, gume | Foto:

2# Brezhibno očiščeno vozilo

Poskrbite za lastno varnost in varnost vseh ostalih udeležencev v prometu tudi tako, da svoje vozilo temeljito očistite, še preden zapeljete na cesto. Ne bodite površni, vzemite si čas in odstranite vse sledi ledu in snega. Popolne preglednosti na cestišču ne sme prikrivati noben košček ledu.

Ne pozabite!

Bodite temeljiti tudi pri najbolj nedostopnih delih avtomobila. Očistite streho, če imate večji avtomobil in ne dosežete vseh delov, si pomagajte z metlico z daljšim ročajem.

3# Najbolj dragocen je čas

Še preden se odpravite na pot, preverite razmere na cesti in vremensko napoved. Vzemite si več časa in se od doma odpravite prej, saj morate računati, da se lahko ob sneženju in slabši vidljivosti, pa tudi zaradi prometnih nesreč, pojavijo daljši zastoji.

voznica, snega, vožnja | Foto:

4# Premišljeno in nikoli sunkovito

Zimska vožnja je bolj počasna in preudarna, predvsem ko sneži in je vidljivost zmanjšana. Ključno je, da se zavedate, da morate nemudoma prilagoditi hitrost in povečati varnostno razdaljo.

- Varnostna razdalja: povečajte varnostno razdaljo pred seboj, saj boste samo tako varno zavirali in lahko preprečili trk.

- Postopno zaviranje: zavirajte z občutkom in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko. Na zasneženem cestišču ni prostora za sunkovite reakcije.

Ko je vendarle potrebne malo več odločnosti

Kadar vozilo na zglajeni cesti zdrsne, morate s pritiskom na sklopko razbremeniti zavorni učinek motorja. Pravočasno spremenite smer, vendar vseeno ostanite mirni, brez sunkovitih zasukov volanskega obroča.

Pri zaviranju v sili morate uporabiti vso moč, ker bo vozilo samo tako izkoristilo prednosti sistema ABS. Med zaviranjem ostanite v kolesnicah, kjer bo učinek zaviranja najboljši.

- Menjava smeri: tudi pri menjavi smeri in speljevanju bodite zmerni in umirjeni.

- Enakomerna vožnja: vozite čim bolj enakomerno, brez pospeševanja ali nenadnega zmanjševanja hitrosti.

- Speljevanje na snegu: speljujte počasi, saj boste le tako preprečili, da bi se pogonska kolesa zakopala v podlago. Prva rešitev je v rahlem ponavljanju speljevanja naprej in nazaj.

- Vožnja v klanec: ob vožnji v strm ali dolg klanec po potrebi izklopite elektronski sistem za nadzor zdrsa koles.

- Spoznajte najbolj kritične dele poti: malo več pozornosti namenite izpostavljenim delom ceste, kot so mostovi, nadvozi in senčne lege.

Nasvet v primeru, da ostanete na cesti:

Če bi se zgodilo neizogibno in bi zaradi snežnega meteža obtičali na cesti, avtomobil, če je le mogoče, čim prej umaknite s cestišča.

5# Poskrbite za ustrezno zavarovanje vozil

V vsakem primeru morate biti pripravljeni tudi v primeru, ko se vendarle zgodi nesreča ali se pokvari vozilo. Da takšne neprijetne situacije ne bodo uničile vašega veselja do vožnje, pa poskrbite že vnaprej, in sicer z ustreznim avtomobilskim zavarovanjem.

zima sneg vožnja družina | Foto:

In prav z mislijo na vse svoje voznike so pri zavarovalnici Generali pripravili pakete, ki ponujajo vse za brezskrbne vožnje v neznano.

Zavarovalnica Generali je popoln pomočnik na cesti in vam zagotavlja, da boste težave v prometu rešili brez slabe volje in panike.

Lahko izbirate med različnimi zavarovanji, ki jih lahko nadgradite tudi z vrhunsko avtomobilsko asistenco, ki vam zagotavlja 24-urno pomoč na cesti tako v Sloveniji kot tudi v Evropi, in pokriva stroške, ki nastanejo, če vaše vozilo ni v voznem stanju oziroma ni primerno za varno vožnjo.

V zavarovalnici Generali so v sodelovanju z asistenčno družbo Europ Assistance pripravili različne oblike zavarovanja avtomobilske asistence. Asistenco lahko sklenete skupaj z zavarovanjem avtomobilske odgovornosti in/ali s splošnim kasko zavarovanjem.

Poskrbeli bodo tudi za vaš prevoz in prevoz vaših sopotnikov, vam po potrebi poiskali nadomestno vozilo ter uredili namestitev v hotelu.

Ne spreglejte