Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 5. 2014,
14.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 23. 5. 2014, 14.36

8 let

Zakaj je ustrezno pitje vode tako pomembno?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za zdravo delovanje organizma bi odrasli v povprečju morali popiti okoli dva ali tri litre, otroci pa od litra do litra in pol tekočine na dan.

Najbolj priporočljiva tekočina je voda, saj je ta tudi pomemben del človeškega telesa, ki je sestavljeno iz kar od 55 do 75 odstotkov vode, odvisno od starosti. "Dojenčki je imajo v tkivih več kot starejši ljudje," nam pojasni naš sogovornik Patric Wedra, študent medicine, ki trenutno opravlja prakso v Zdravstveni postaji Vojnik.

Prav tako voda v telesu opravlja številne pomembne funkcije, zlasti pri izločanju odpadnih snovi, ki nastajajo pri presnovi, uravnavanju telesne temperature, sodeluje pri celičnih procesih itd. Zato je ustrezen dneven vnos vode pomemben za normalno delovanje organizma, zlasti poleti, ko se ta z znojenjem še dodatno izloča. Vodo sicer izločamo tudi z blatom, urinom in dihanjem.

Od česa so odvisne popite količine vode? Po Wedrovih besedah je zato količina popite tekočine odvisna od številnih dejavnikov, kot so na primer telesna dejavnost, vremenske razmere in prehranske navade ljudi. Vendar pa je pomembno pitje vode razporediti čez ves dan, saj le tako organizmu zagotavljamo ustrezno hidracijo in hkrati vzpostavimo učinkovitejši mehanizem žeje.

Posebej pozorni na zadostno pitje vode morajo biti starejši ljudje, saj so, tako pravi Wedra, njihovi varovalni mehanizmi, kot je na primer žeja, manj izraziti.

Tudi pretiranemu pitju vode se je treba izogibati Toda tudi pretiranemu pitju vode se je treba izogibati, saj lahko škoduje zdravju. "Privede lahko namreč do pomanjkanja natrija v telesu, v ekstremnih primerih pa povzroči celo otekanje možganov in smrt."

Kakšni so znaki dehidracije? Če pa nismo ustrezno hidrirani oziroma v organizem ne vnašamo dovolj vode, najprej to občutimo kot žejo, postopoma se nam izsušijo usta, postanemo razdražljivi, zniža se nam sposobnost za fizično in psihično delo, poviša se nam lahko telesna temperatura, pojavita se slabost in omotica, izguba vode za 12 odstotkov telesne teže privede do zmedenosti, pri 14 odstotkih nastopi nezavest, več kot to pa je lahko smrtno nevarno, pojasni Wedra.

S premalo zaužite vode so povezani tudi infekcije sečil, mišični krči, pogosti glavoboli, bolečine v trebuhu in želodčne razjede, povišan krvni tlak, pomanjkanje energije, prekomerna telesna teža ali debelost, saj možgani ob pomanjkanju energije sprožijo občutek lakote itd.

Dober pokazatelj stopnje dehidracije je urin Jasni pokazatelj stopnje dehidracije sta temnorumen oziroma rjavo-rumen urin in manj pogosto uriniranje. Če popijete dovolj tekočine, pa je urin prozoren ali rahlo rumenkaste barve.

Ne spreglejte