Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 1. 2014,
14.55

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 3. 1. 2014, 14.55

8 let, 5 mesecev

Zakaj je cimet dober za vas?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Cimet je ne le prijetna aromatična začimba, globalno razširjena, temveč ima tudi blagodejne zdravstvene učinke. Znižuje pritisk.

Že polovica čajne žličke v torti, piškotih ali sladki kremi cimeta z opojnim vonjem in okusom bo povečala apetit in izboljšala razpoloženje. Ena izmed najbolj vsestranskih začimb, ki vas popelje na potovanje skozi aromatično Afriko, Kitajsko in Indijo. Dišava, ki bo podžgala okuse tako enolončnic, jedi z rižem ali pa jasminov čaj.

Zakaj je cimet dober Cimet s pridom uporabljajo v aryuvedski medicini, najnovejše raziskave kažejo, da ima kar nekaj blagodejnih učinkov. Zmanjšuje pritisk, po ugotovitvah raziskovalcev na univerzi v Torontu, pa naj bi bil dober tudi za bolnike z diabetesom tipa 2, saj uravnava sladkor v krvi. Cimet uničuje tudi bakterije, ki lahko povzročijo bolezni dlesni. Na Šrilanki pa cimetove palčke uporabljajo namesto zobotrebcev.

Piškoti s cimetom V zimskem času so piškoti s cimetom odlična sladica, ki vas bo popoldne odlično pogrela.

1 čajna žlička in pol cimeta ščepec soli 85 gramov olupljenih in sesekljanih mandljev 110 gramov masla 75 gramov medu 125 gramov navadne moke 150 gramov rjavega sladkorja 75 gramov 75 gramov javorjevega sirupa sok pol limone

Pečico segrejte na 180 stopinj. V posodi zmešajte cimet, sol in mandlje, na vrh pa posujte moko. V kozici razpustite maslo, med, sladkor in javorjev sirup. Mešanico zavrite, odstavite jo s štedilnika in jo nekaj minut pustite, da se ohladi. Zmes prelijte čez moko in dodane sestavine ter dodajte še limonin sok. Vse skupaj dobro premešajte.

Na pekač na pet centimetrov razdalje z žličko položite zmes. Piškote pecite, dokler rahlo ne porumenijo.

Ne spreglejte