Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 10. 2008,
13.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 14. 10. 2008, 13.53

8 let

Z naravnimi zdravili nad prehlad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pa se je začelo. Hitre ohladitve, nepričakovan dež, nihanja z mrzlega na toplo … Kaj hitro je tu prehlad, za katerega še vedno nimamo najbolj učinkovitega zdravila.

Pravijo, da prehlad traja sedem dni, če ga ne zdraviš in en teden, če ga. Vendar so nekatere naravne sestavine znane kot blažilci prehlada. Narava je torej poskrbela, da nam bo tudi med prehlajenim tednom lažje. Prehlad Česen – je v mnogih kulturah zelo popularno zdravilo za prehlad. Surov česen lahko dodajamo jedem, lahko naredimo česnov poparek (tri do štiri grobo nasekljane stroke prelijemo s skodelico vrele vode) ali pa ga preprosto jemo surovega. Česen namreč vsebuje snov alicin, ki ima antibakterijski in antiglivični učinek. Seveda je treba vedeti, da česnov zadah ne izgine hitro, po njem pa dobi vonj tudi koža. Neprijetnosti se izognete, da jemljete česnove kapsule.

Med – je slajša protiutež česnu. Pri medu velja, da temnejši ko je, več antioksidantov vsebuje (na primer kostanjev). Poleg tega, da blaži prehladne tegobe, pomaga k boljšemu spancu, posebno učinkovit pa je pri vnetemu grlu. Paziti je potrebno le, da si redno čistimo zobe, saj tudi med povzroča zobno gnilobo.

Echinacea ali škrlatni slamnik – zdravilo je bilo zelo cenjeno med severnoameriškimi Indijanci. Z njim so med mnogimi stvarmi zdravili tudi prehlad, kašelj in bolečine v grlu. Uporabljajo se listi in korenine za čaje, sokove in mazila. Tudi v lekarni se dobijo kapljice škrlatnega slamnika.

Ingver – je tudi zelo znano zdravilo za prehlade, ki jih spremljata kašelj in bolečine v grlu. Najbolj znan je ingverjev čaj, ki ga lahko pripravite sami tako, da nasekljate korenino in jo zavrete v vodi, na koncu mu dodate limono in med. Nekaj ingverjeve korenine lahko naribate, nato pa skozi gazo v pomarančni sok iztisnete ingverjev sok.

Bezgove jagode – so že stoletja znano zdravilo za prehlade, sinusna vnetja in gripo, saj preprečujejo telesu vstop virusov. Snovi antocianini, ki se nahajajo v bezgovih jagodah naj bi krepili imunski sistem. Tudi pater Ašič je priporočal bezgov sok, ki ga naredimo iz cvetja in jagod.

Zelena – je odlično zdravilo, saj krepi imunski sistem, predvsem zaradi vsebnosti vitamina C in kalcija. Deluje tudi kot očiščevalec telesa. Najbolje jo je uživati surovo. Lahko si pripravite tudi zelenin sok, izboljšate pa ga z jabolkom, limono in medom.

Zamašen nos Sol – zavrite lonček vode, dodajte ¼ žličke soli. Ko se mešanica ohladi, kapnite 2 do 3 kapljice v vsako nosnico. Tako dobite doma pripravljeno fiziološko raztopino.

Jabolčni kis – zmešajte enako količino jabolčnega kisa in vode in mešanico zavrite. Nato glavo pokrite z brisačo in poparek inhalirajte.

Eterična olja – 2 kapljici sivkinega in 2 kapljici borovega olja, 3 kapljice olja poprove mete in 7 kapljic evkaliptusovega eteričnega olja kanite na brisačo in inhalirajte.

Herpes Eterično olje poprove mete – ta olje se hitro vpije v kožo in ima antivirusni efekt. Z njim je potrebno ravnati previdno, saj je lahko že malo prevelika doza lahko strupena. Raje izberite mazila, ki to olje vsebujejo.

Propolis – ta rjava tekočina je čudovito zdravilo proti herpesu, saj preprečuje, da bi se virus širil. Propolis lahko kupite v zeliščnih lekarnah, prodajalnah medu ali v navadni lekarni. Pred uporabo natančno preberite navodila.

Ne spreglejte