SiolNET. Trendi Zdravje
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vam nagaja črevesje?

3

termometer

Sindrom razdražljivega črevesja je ena od najpogostejših bolezni prebavil, za katero oboli vsak deseti posameznik. Najpogosteje se pojavi med 25. in 45. letom starosti, lahko pa kadarkoli.

Urejena prebava je eden ključnih dejavnikov za dobro zdravje in počutje. Dokler z njo nimamo težav, ji ne posvečamo pretirane pozornosti, ko pa postanejo kronične, lahko govorimo o razdražljivem črevesju, ki ga prepoznamo po izrazitih simptomih: - bolečine v trebuhu, napenjanje, vetrovi; - diareja ali zaprtje, lahko tudi oboje; - sluz v blatu; - slabost in bruhanje; - občutek neizpraznjenosti; - depresija, napetost, stres. Drugi povezani simptomi so glavobol, bolečine v hrbtu, utrujenost, težave pri odvajanju vode ... Čeprav so znaki kronični, raziskave kažejo, da ne povzročajo sprememb na sluznici debelega črevesja, ki vodijo v razvoj rakavih obolenj. Zanimiv je tudi podatek, da ženske pogosteje obolijo kot moški! Vzroki za razvoj obolenja Točni vzrok sindroma razdražljivega črevesja še ni dokončno potrjen, zdravniki trdijo, da je vzrokov več, in povezujejo delovanje črevesja z delovanjem možganov. Zdi se, da imajo oboleli preobčutljivo črevesje, zato reagirajo na dražljaje, na katere se manj občutljivo črevesje sploh ne odziva. Dražljaji so lahko povezani s hrano, vse bolj pa se potrjuje povezanost s psihičnim stresom, depresijo, nihanjem razpoloženja in tesnobo, zato zdravniki sindrom obravnavajo (tudi) kot psihosomatsko motnjo.

Začnite pisati dnevnik prehranjevanja Življenje z nenehnimi bolečinami v trebuhu, napetostjo in vetrovi je izjemno naporno in izčrpavajoče, vendar se simptome razdražljivega črevesja lahko omili, zdravljenje pa je odvisno tudi od znakov, ki jih posameznik kaže. Če imate težave s prebavili, si začnite zapisovati, kako določena hrana deluje na vas, recimo temu dnevnik prehranjevanja.

Tako boste hitro opazili, katera hrana vam povzroča največ težav, predvsem pa lahko ugotovite preobčutljivost na laktozo in gluten, kar zahteva posebno prilagoditev prehrane. Iz prehrane izločite ali zelo omejite uživanje rdečega mesa, mlečnih izdelkov, izdelkov iz bele moke in belega sladkorja, cvrtja, kave, alkohola, sladkanih in gaziranih pijač.

Jejte veliko oreščkov in vlaknin Izogibajte se hitro pripravljeni hrani, jejte manjše obroke, vendar bolj pogosto, pijte veliko vode in poskrbite za zadosten vnos vitamina C. Jejte veliko oreškov in vlaknin in si pomagajte z začimbami, kot je ingver, ki pospešuje izločanje črevesnih plinov. Kadar vas mučijo bolečine pri napenjanju, si skuhajte metin čaj, ki pomirja želodec, črevesje in maternico, tudi čaj (ali čajna mešanica) iz kamilic, koromača, kumine ali janeža bo učinkoval proti krčem, napenjanju, vetrovih, slabosti, bolečinam ... Čaj pijemo mlačen, ne vroč!

Če imate sindrom razdražljivega črevesja, lahko vodite tudi dnevnik razpoloženja, ki vam bo hitro pokazal, kateri psihični dejavniki najslabše vplivajo na vaše zdravje in počutje. Včasih je pomoč pri stresu (depresiji, tesnobi, nihanju razpoloženja, skrbeh ...) dobro poiskati pri zdravniku, če ne v obliki zdravil, pa vsaj v obliki pogovora in koristnega nasveta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin