Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 7. 2014,
15.43

Osveženo pred

8 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 16. 7. 2014, 15.43

8 let, 8 mesecev

V umazani in nevzdrževani klimi se lahko razvijejo bakterije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V klimatiziranih prostorih se zrak suši, pri tem pa tudi sluznica, kar povzroča kašljanje in akutne infekcije dihalnih poti.

Pogosti prehladi, težave z dihanjem, utrujenost, suha koža in okrepljeni simptomi kronižnih bolezni ter vse slabše prenašanje visokih poletnih temperatur so le nekateri od zdravstvenih težav povezani z uporabo klim, na katero se v poletnih mesecih vse pogosteje zanašamo, da nam bo olajšala življenje. Vendar če je redno ne čistimo in vzdržujemo ter pretiravamo z njeno uporabo je učinek lahko ravno nasproten.

Glavobol in utrujenost Ljudje, ki delajo v preveč ohlajenih prostorih, na način, da je temperaturna razlika med zunanjimi in notranjimi prostori (pre)velika, so lahko izpostavljeni kroničnem glavobolu in utrujenosti. Težave pa se lahko pojavljajo tudi z dihanjem in razdraženo sluznico, kar je lahko tudi razlog za pogoste prehlade, gripe in druga obolenja.

Klima ni za asmatike Klimatske naprave, ki niso redno vzdrževane lahko povzročijo aktune dihalne infekcije. Za asmatike in druge posameznike z dihalnimi težavami pa je sploh pripočljivo, da se izogibajo klimatizranim prostorom, svetujejo strokovnjaki.

Le za 5 °C manj od zunanjih temperatur V primerih hitrega iz ohlajenega prostora na vroči zrak pa zaradi temperaturne razlike lahko pride tudi do vrtoglavice, izgube zavesti in šoka. Zato je priporočljivo, da je temperatura v klimatiziranih prostorih nižja le za 5°C, nikakor pa naj ne bo nižje med 20- 23°C .

Klima ni prijateljica artritis Klima pa je lahko tudi krivec za poslabšanje artritis in poslabšanja zdravstvenega stanja pri posameznihkih z nizkim pritiskom.

Težje prenašanje bolečine Raziskave so pokazale, da tudi ljudje, ki dolgo časa preživijo v klimatiziranih prostorih težje prenašajo bolečino.

Ne bodite preblizu klime Če se želite izogniti glavobolu, vnetju sinusov, ušes in oči ter bolečega in zategnjenega vratu poskrbite, da iz klime ne bo pihala neposredno v vas.

Ne spreglejte