Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
5. 8. 2013,
14.40

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vročina

Ponedeljek, 5. 8. 2013, 14.40

8 let, 3 mesece

Video: Še sreča, da so v takšnih razmerah odnesli celo kožo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Razmere v dvoranah, v katerih slovenski košarkarji igrajo pripravljalne tekme, so neznosne. Zaradi spolzkega terena in žog tudi težje uresničujejo taktične zamisli. Zlatorog do klime sredi avgusta.

Vročinski val, ki je zajel Slovenijo, se čuti tudi v zaprtih dvoranah, v katerih še naprej navdušujejo slovenski košarkarji, ki so bili uspešni na prav vseh petih pripravljalnih tekmah. Najbolj je bilo glavnim akterjem na parketu neznosno v Litiji in pretekli konec tedna v Zlatorogu, vroče je bilo tudi v Domžalah. Navijači na tribunah so si z različnimi pripomočki skušali narediti rahlo sapico vetra, da bi jih pohladila. Bistveno bolj naporno je bilo košarkarjem, ki so morali v nemogočih razmerah teči po parketu in med drugim zadovoljiti okuse javnosti.

Na treningih imajo boljše pogoje

Kot je poudaril Boštjan Nachbar, je težko v takšni sopari uresničevati taktične zamisli do potankosti, saj žoga polzi iz rok. "Vsaj zrak nam dajte," je dejal po tekmi s Srbijo. Prav tako je spolzek teren, kar je občutil Uroš Slokar v soboto, ko ga je pošteno raztegnilo na parketu. K sreči za zdaj ni bilo nobenih poškodb, čeprav se jih v neklimatiziranih dvoranah dodobra izziva. Morda bi morali organizatorji tekem v prihodnje razmisliti, v katerih dvoranah bi bilo v vročih poletnih mesecih najbolj smotrno igrati. Tvegati poškodbe je nesmiselno. Slovenija si novih izgub ne sme privoščiti, saj je že tako oslabljena. Fantje so si želeli zraka, a so ga dobili šele po koncu večernih dvobojev, ko so zapuščali celjski Zlatorog. "Nisem prava oseba, da bi komentiral, zakaj še ni bilo klime v dvorani. Nihče ni pričakoval, da bo zunaj 40 stopinj. Na vsaki tekmi je prisoten strah. Vsako leto smo gostovali v Španiji, kjer so razmere zelo podobne. Leta 2009 smo bili na tekmah v Sevilli in je bila zunanja temperatura 45 stopinj Celzija. Mislim, da je bilo takrat v dvorani še bolj vroče kot pri nas. Žal v Sloveniji večina dvoran nima klime. Tudi če obstajajo, omogočajo, da je v dvorani od sedem do deset stopinj manjša temperatura od zunanje. Na žalost ravno v Sloveniji podiramo temperaturne rekorde. Moramo se prilagoditi danim razmeram. Na treningih v Rogatcu, kjer smo bili prvi teden, ni bilo težav, ker je bila dvorana klimatizirana. Nazadnje smo bili v Zrečah, kjer je bila prav tako klima, temperatura v dvorani pa približno sedem stopinj nižja od zunanje," je o razmerah na treningih povedal direktor izbrane vrste Matej Avanzo.

Klima v Celju bo, v reprezentanci je že

In kdaj bo montirana klima v celjskem rokometnem hramu, ki bo od 4. do 9. septembra gostil skupino C, v kateri bo svoje tekme igrala slovenska košarkarska reprezentanca? Po naših podatkih naj bi se 16. oziroma 17. avgusta v Zlatorogu montirala montažna tribuna, takrat pa naj bi svoj prostor v dvorani dobila tudi klima.

Bolj spodbuden je pogled na igro ter predvsem vnemo slovenskih košarkarjev. Želje jim ne manjka, prav tako ne agresivnosti. Za zdaj delujejo bistveno bolj kompaktno kot v Litvi pred dvema letoma, ko igra nekako ni stekla. Pomembno bo, da se bodo v nadaljevanju priprav taktično čim bolj pripravili, saj zdaj prav vse ekipe veliko manevrirajo in preizkušajo. Večji poudarek na treningih bodo zagotovo dobili tudi prosti meti, saj jih naši košarkarji nekoliko slabše izvajajo. Dobrodošlo je, da se čuti povezanost med fanti, kar je ena od poglavitnih smernic na takšnem tekmovanju, kot je evropsko prvenstvo. Še naprej mora vladati pozitivna klima.

Ne spreglejte