Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 11. 2014,
13.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Indija ajurveda joga

Četrtek, 13. 11. 2014, 13.08

8 let

V Indiji so ustanovili ministrstvo za jogo in ajurvedsko medicino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Indiji želijo poudariti pomen domačih tradicionalnih zdravilnih praks, tako zelo, da je premier Narendra Modi ustanovil ministrstvo za to področje.

Indijski premier Narendra Modi je velik zagovornik uporabe in promocije tradicionalnih zradvilnih znanj. Na svojem nastopu v Združenih narodih septembra je javno pozval k množičnemu prakticiranju joge, zavzel pa se je tudi za nastanek mednarodnega dneva joge.

Joga naj postane množična praksa "Vadba joge je indijski sistem za razvijanje osebnosti in telesa, ki še vedno nima svojega pravega vidnega mesta. To prakso bomo pripeljali k množicam," je pred dnevi, ob prevzemu novega ministrskega stolčka za tradicionalne zdravilne prakse, kot na primer jogo in ajurvedsko medicino, dejal Shripad Naik.

Ministrstvo za ajurvedo, jogo, naturopatijo in homeopatijo je nastalo malo po vladni predstavitvi načrta za vzpostavitev regulacij za tradicionalna zdravila, pri čemer pa Indija svoj vložek na svetovnem trgu alternativne medicine ocenjuje na 80 milijard evrov.

Joga ima vse več vpliva tudi na Zahodu Medtem ko so ajurveda in druge tradicionalne medicine v Indiji priljubljene predvsem v manjših mestih, ima joga, pa tudi homeopatija, svoj vpliv ne le po vsej državi, temveč vse bolj tudi na Zahodu.

Uporabo indijskih tradicionalnih medicinskih praks aktivno promovira tudi njihov najbolj priljubljen jogijskih guru Swami Ramdev, ki v svojih taborih joge, organizira jih doma in v tujini, udeležujejo pa se jih tisoči, prodaja tudi ajurvedska zdravila.

Uradna in tradicionalna medicina se ne izključujeta Zagovorniki tradicionalnih zdravilnih metod se zavedajo kritikov, ki dvomijo o učinkih alternativne medicine. A kot je ob nastanku novega ministrskega mesta dejal Modi, se uradna medicina in alternativne prakse ne izključujejo.

"Pomembno je poudariti pomen ajurvede, ki je v svoji preteklosti že pokazala svoje sposobnosti. Omejijo jo lahko le zdravniki," pravi Modi.

Ne spreglejte