SiolNET. Trendi Zdravje
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Stres je kot začaran krog, lahko pa ga prekinemo – z možgani

1

termometer

Stres je temeljni biološki proces, ki ga avtomatično sprožijo naši možgani.

Zaradi tega ljudje trdijo, da na stres nimajo vpliva, vendar pa je na naše reakcije možno vplivati. Verjetno ste tudi sami izkusili, kaj pomeni stres doživeti na lastni koži. Kako noro je lahko v tistih trenutkih, ko zvonijo telefoni, ko se mudi na sestanek, ko je nujno nekaj popraviti v dokumentu ravno takrat, ko se tiskalnik kar naenkrat odloči, da ne bo tiskal, vi pa ne odkrijete napake, zakaj ne dela, ampak veste samo, da se vam še bolj mudi … In samo še to slišite – nekje v ozadju vaše glave: kako se vam mudi …

V stresnih situacijah, ko si govorimo nekaj, delamo pa povsem drugače, se znajdemo v začaranem krogu. Izgubljamo potrpežljivost, postanemo zadirčni in osorni, na splošno se vedemo precej drugače in manj prijetno, kot bi se brez stresa.

Kaj se dogaja v naših možganih? Globoko v sebi sicer vemo, kako bi morali reagirati, ampak nas možgani ne ubogajo. Točno to se zgodi: naše reakcije v stresnih situacijah so avtomatične, so prirojeni refleksi. Ker se možgani na stres odzovejo v sekundi, ljudje tega ne moremo zaznati. V stresu se namreč aktivirajo starejše možganske funkcije (t.i. nagonske možganske funkcije). To so funkcije, ki skušajo človeka rešiti iz neobvladljivih situacij. Mlajše možganske funkcije, ki so omogočile, da smo se ljudje razvili v socializirane in racionalne, kulturne in ljubeče posameznike, so v času stresa utišane. Ko se aktivirajo starejše možganske funkcije, se istočasno poruši ravnovesje v naših možganih – možgane preplavijo negativna čustva (npr. strah, stiska, nemoč, neobvladovanje situacije in živčnost). Prav na tej točki se začne začaran krog. Ker se v stresu pojavi še več negativnih čustev, nimamo moči za reševanje situacije, naši negativni občutki pa se še poglabljajo. Zaradi biološkega procesa, ki se odvije avtomatično, se nam zdi, da na lastno vedenje nimamo vpliva. Vendar to ne drži povsem ...

Zdravo pamet in bistro glavo lahko ohranimo Znanstveniki so odkrili učinkovino, ki omogoča, da v času stresa ohranimo ravnovesje v naših možganih. S prehranskim dopolnilom Dominor prekinemo začaran krog stresnih odzivov, saj zaradi ohranjenega ravnovesja v naših možganih, tudi v času stresa doživljamo pozitivne občutke. Ker zaznavamo občutke varnosti in ugodja, ohranimo bistro glavo in mirno rešimo stresno situacijo. Poudariti je potrebno, da se zaradi jemanja Dominorja, stresne situacije ne bodo nič spremenile, saj bodo telefoni še vedno zvonili, tiskalnik se še vedno lahko pokvari in tudi v stiski s časom bomo še vedno. Z Dominorjem lahko sami prekinemo začaran krog, saj v času stresa zaznavamo več pozitivnih občutkov, ki nam dajejo moč, energijo in samozavest za reševanje vseh težav, ki nas lahko spravljajo ob živce.

S kratkim testom lahko preverite, če ste tudi vi v začaranem krogu stresa.

Dominor je za svojo inovativno, varno in učinkovito delovanje leta 2004 dobil prestižno evropsko nagrado HIE. Dominor lahko kupite v vseh lekarnah ali v spletni trgovini.

mag. Mia Bone, univ.dipl.psih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin