Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 9. 2014,
12.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 30. 9. 2014, 12.01

8 let

Ste vedeli, da med spanjem lahko sprejemamo odločitve?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dober in zadosten spanec je del zdravja. A kaj se dogaja v naših možganih med tem, ko spimo? Nove raziskave kažejo, da med spanjem nastajajo tudi odločitve.

Nedavna raziskava, ki so jo objavili v strokovni reviji Current Biology, kaže, katere vse pomembne funkcije se med spanjem odvijajo v naših možganih. Pokazali so, kako je spanje pomembno za naše kognitivne funkcije.

Odločamo se tudi med spanjem V najnovejši raziskavi ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje (NIH) so znanstveniki spremljali kompleksne možganske procese, ki potekajo med spanjem. Ugotovili so, kako med spanjem predelujemo informacije, ki nato prispevajo k odločitvam v budnem stanju.

Raziskovalci so udeležence prosili, da določene besede razvrstijo v različne kategorije. S pritiskom na levi ali desni gumb so tako morali ločiti živali od predmetov, pravilna poimenovanja od napačnih. Ko so to že nekaj časa počeli, vse bolj ali manj že avtomatizirano, so sodelujočim dali navodilo, da si lahko med tem vzamejo tudi čas za spanje. Vse je namreč potekalo leže in v temni sobi.

Ko so udeleženci raziskave zaspali, so raziskovalci med tem še naprej na glas prebirali besede iz različnih kategorij. Spremljanje procesov v možganih, ki so se pri spečih med tem dogajali, je pokazalo, da so se ti kljub spanju odzivali in da je bil tako miselni proces opravljen. Možgani so kljub nebudnemu stanju telesu dali navodilo za gib – pritisk na levi ali desni gumb, odvisno od odgovora glede na slišano besedo.

Ko so se udeleženci raziskave zbudili, se besed, ki so jih med spanjem slišali, niso spomnili. "Ne le da so med spanjem opravljali kompleksno obdelavo podatkov, to so počeli povsem nezavedno," sta pojasnila vodji raziskave Thomas Andrillon in Sid Kouider.

Novi spomini nastajajo tudi v postelji Tudi med spanjem nastajajo novi spomini – možgani utrjujejo stare in te povezujejo z novejšimi. Ta proces poteka v vseh fazah spanja, tako v REM fazi kot v drugih ciklih spanja. Spanje je pomembno za pomnjenje, zato je odločilno tudi pri učenju, saj pripomore k utrjevanju in skladiščenju novih informacij.

"Spanje pred učenjem pripomore k hitrejšemu učenju, saj so možgani na tak način pripravljeni na nova skladiščenja," v Huffington Postu navajajo besede raziskovalca spanja Matthewa Walkerja s kalifornijske univerze.

Spanje po učenju je prav tako odločilnega pomena za ohranitev novega znanja. Zato celonočno študiranje ne bo imelo takšnega učinka, kot če si boste ob tem privoščili nekaj spanja, poudarja Walker. Brez spanja se lahko zgodi, da se bodo možnosti za pomnjenje znižale za 40 odstotkov.

Ustvarjalne povezave Spanje je lahko pomembna ustvarjalna bomba. Med spanjem se lahko odvijejo navdušujoče nove povezave in rodijo zamisli, ki vam v budnem stanju nikoli ne bi prišle na misel.

Očiščevanje telesa Spanje je pomembno tudi zato, ker imajo možgani v tem času čas, da v telesu opravijo nekaj čiščenja. Raziskovalci z univerze Rochester so dognali, da je nočni počitek tudi priložnost za čiščenje toksičnih molekul, ki v telesu v možganih nastanejo v budnem stanju. "Spanje potrebujemo tudi za čiščenje naših možganov," pravi raziskovalec Nedergaard z nacionalnega inštituta za zdravje.

Spanje je pomembno za vožnjo, hojo in ples Spanje je pomembno tudi za motoriko, pomaga pri shranjevanju informacij za fizične dejavnosti, kot so vožnja, plavanje, tenis, ples in drugo. Med REM fazo možgani kratkoročne spomine shranjujejo v dolgoročne, tako velja tudi za motorične dejavnosti, ki s tem postanejo tudi del posameznikovega avtomatizma. Zato če želite izboljšati svoje igranje golfa, spite dlje, pravi strokovnjak za spanje z univerze Cornell, James B. Mass.

Ne spreglejte