Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 7. 2011,
15.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 14. 7. 2011, 15.46

8 let

Semena chia – nov prehranski trend

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Rastlino Salvia hispanica, ki ji rečemo tudi chia, so poznala že starodavna ljudstva Majev in Aztekov.

Njena semena so izjemno bogat rastlinski vir maščobnih kislin omega 3 in 6, vsebujejo jih celo več kot laneno seme ali losos, bogata so tudi s kalcijem in fosforjem. Strokovnjaki in uporabniki jim rečejo kar superhrana 21. stoletja.

Poleg bogate hranilne vrednosti so semena chia brez holesterola in glutena, gensko nespremenjena in ne povzročajo alergij. Raziskave so pokazale, da redno uživanje semen chia deluje preventivno proti rakavim obolenjem, preprečuje nastanek krvnih strdkov in vpliva na zniževanje previsokega krvnega pritiska. Zaradi svoje posebne sestave in bogate hranilne vrednosti pa pomaga ohranjati občutek sitosti dlje časa in je zato v pomoč pri dietah.

Priporočena dnevna količina semen chia Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije 24 gramov semen chia pokrije dnevne potrebe odraslega človeka po maščobnih kislinah omega 3. Odrasli naj bi tako eno čajno žličko semen chia zaužili trikrat, otroci pa dvakrat na dan. Prevelik odmerek semen chia telesu sicer ne škodi, priporočljivo pa je popiti več tekočine zaradi velike vsebnosti vlaknin.

Uporaba v kulinariki

Z dodajanjem semen chia lahko obogatite kosmiče, palačinke, sadne napitke, juhe, omake, peciva ... Iz semen in vode pa lahko pripravite gel – pazljivo zmešajte semena in vodo v razmerju ena proti pet in pustite stati 30 minut. Zmes večkrat premešajte. Gel shranite v hladilniku v dobro zaprti stekleni posodi, kjer zdrži tudi nekaj tednov. Uporabljamo ga kot nadomestek za jajca ali olja pri pripravi sladic, dodate pa ga lahko gorčici, majonezi, solatnemu prelivu, margarini, raznim omakam k mesu in zelenjavi. Gel jedi ne bo spremenil okusa, zagotovil pa bo bogato hranilno vrednost in zmanjšal njeno kalorično vrednost.

Recept za hranljiv zajtrk s semeni chia Sestavine: - 1 skodelica ovsenih kosmičev, - 3/4 skodelice mleka (kravje mleko lahko nadomestite z riževim, sojinim, mandljevim …), - 1 žlica semen chia, - 1 žlica rozin, - ½ žličke cimeta, - 1 žlica medu.

Chio, cimet, med in rozine vmešajte v mleko in pustite stati deset minut. Nato vmešajte še ovsene kosmiče. Po vrhu lahko potresete sveže sadje, kokosove kosmiče in kakav.

Ne spreglejte