SiolNET. Trendi Zdravje
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Preženite spomladansko utrujenost!

2

termometer

Če vas tudi dejstvo, da je danes prvi pomladni dan, ne spravi v dobro voljo in ste že nekaj časa potrti, težko vstajate in ste kar naprej utrujeni, potem vas morda tare spomladanska utrujenost.

Spomladanska utrujenost ni le puhlica, saj lahko prehod iz hladnih in temnih zimskih mesecev v toplejše in svetlejše pomladne mesece prav zares vpliva na naše fizično in psihično počutje. K temu pripomorejo tudi nestanovitno vreme, velike temperaturne razlike, kratki dnevi, pa tudi dejstvo, da smo pozimi praviloma manj fizično aktivni, saj se neradi zadržujemo na mrazu, zaradi vremenskih nevšečnosti pa se raje prevažamo z avtomobili in avtobusi.

K slabši telesni formi nekaj dodajo tudi kilogrami, ki se pogosto naberejo čez zimo, ko posegamo po tolažilni in krepčilni hrani. Primanjkuje nam vitaminov, saj naša prehrana ni tako raznovrstna, svežega sadja in zelenjave pa ni na voljo toliko kot na primer poleti. Vse to lahko vpliva na to, da se naše splošno počutje poslabša.

Zadihajte!

Ko se dnevi podaljšajo, sneg stali in posijejo prvi topli pomladanski žarki, se počasi dvigne tudi raven naše energije, predvsem pa se pojavi želja, da bi dlje časa preživeli zunaj. Vsak dan se odpravite na sprehod, počasi pa lahko v svoj vsakdan vključite tudi rekreacijo na prostem. Če vam tek ne ustreza, se podajte na bližnji hrib ali poskusite z nordijsko hojo.

Spremenite prehranske navade

Spomladi nam prija lažja hrana. Namesto pekovskih izdelkov zajtrkuje sadje, jogurt in žitarice, namesto kave pa si skuhajte čaj ali spijte kozarec sveže iztisnjenega pomarančnega soka. Energijo vam dajo tudi ribe, ki si jih večkrat privoščite za kosilo, velika skleda solate pa naj nadomesti težke in nasitne kuhane jedi.

Naspite se!

Poskrbite za umirjen in stalen urnik spanja. Ne bedite pozno v noč in se raje prej odpravite v posteljo, namesto računalniku ali televiziji pa večere posvetite bližnjim ali dobri knjigi. Čeprav bomo kmalu spet premaknili uro, nas ob jutrih ne bo več prebujala tema, zato bomo tudi vstajali lažje in ob prvih sončnih žarkih. Če se iz službe vrnete utrujeni, si privoščite kratek počitek, nato pa se posvetite opravkom. Raje kot na kavč se usedite na balkon, če ga seveda imate, in tam preživite nekaj sproščujočih trenutkov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin