Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 5. 2008,
9.36

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 5. 2008, 9.36

3 leta, 8 mesecev

Poglejmo drugače: stres je pozitiven

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Ko slišimo besedo stres, takoj pomislimo na nekaj negativnega – morda nas celo začne malo črvičiti ali pa se spomnimo na to, da smo spet nekaj pozabili, da bomo spet zamudili …

Če bi povprašali svoje prijatelje, s čim povezujejo stres, bi nam verjetno nanizali sive lase, tesnobo, paniko, živčnost, nezadovoljstvo … Znanstveniki pa ugotavljajo, da omejena količina stresa, niti ni tako slaba. Relativno blag in časovno omejen stres, ki ga lahko nadzorujemo, je poživljajoč in v njem uživamo. V subjektivnih mejah (to pomeni, da se od posameznika do posameznika razlikuje) blagega stresa delamo hitreje in bolj učinkovito, prav tako pa smo s svojimi dosežki bolj zadovoljni.

To je povezano s sproščanjem adrenalina in noradrenalina, ki naš organizem pripravita na akcijo in izboljšata našo sposobnost, da se takoj soočimo s situacijo, in večjo količino pozitivnih občutkov v možganih. Da bi stres za nas bil vzpodbuda, moramo situacije seveda razumeti in zaznati kot takšne, ki nas ne ogrožajo.

Če bi samo lahko večino situacij, s katerimi se srečujemo, tako tudi dejansko zaznali. Zgodi se nam, da sicer vemo, da zamujanje ni tako grozno, ampak že čutimo, da smo v stresu, že čutimo, da smo napeti. To se zgodi zaradi tega, ker naši možgani v sekundi, sprožijo stresno reakcijo. V tej sekundi v naših možganih začnejo prevladovati negativni občutki in zavre nam kri, izgubimo bistro glavo in notranje smo povsem razdraženi. To pa ni več pozitiven stres, v katerem bi uživali. Da bi se tem avtomatičnim reakcijam lahko izognili in dejansko doživljaji pozitiven stres, moramo začeti pri naši oceni.

Preden naredite prvi korak, s kratkim testom preverite, kako vi a href=http://www.dominor.si/kultura-stresa/odziv/ target=_blank>doživljate stresne situacije in katere so tiste, ki vas spravljajo v stres?

Enostaven prvi korak, da resnično lahko začnete pri subjektivni oceni, je prehransko dopolnilo Dominor, ki deluje tako, da ohranja ravnovesje pozitivnih občutkov v možganih tudi v času stresa. Zaradi več pozitivnih občutkov, naši možgani ne sprožijo stresne reakcije, mi pa ohranimo mirno kri in bistro glavo, da situacijo dejansko rešujemo. Tako nam Dominorjeva učinkovina, ki je iz mleka, omogoča, da je doživljanje stresa blago in časovno omejeno. To pa je prav tisto notranje stanje, za katerega znanstveniki trdijo, da smo zaradi malo stresa bolj učinkoviti in da je naše življenje bolj pestro in zanimivo.

Dominor deluje varno – brez stranskih učinkov. Za svojo revolucionarno delovanje je leta 2004 dobil prestižno evropsko nagrado HIE. Klinične študije dokazujejo sledeče izboljšanje stresnih simptomov (izboljšanje v %):

Dominor dobite v vseh lekarnah ali specializiranih trgovinah oziroma zdaj. mag. Mia Bone, univ. dipl. psih.

Ne spreglejte