Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 9. 2013,
7.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

hrana prehrana zdravje holesterol

Petek, 20. 9. 2013, 7.25

8 let

Nad holesterol z uživanjem maščob

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob povišanem holesterolu najprej pomislimo, da bo treba jesti manj mastno hrano. Ampak vse maščobe niso enake. Z uživanjem določenih maščob lahko celo znižate holesterol.

Dobre maščobe Nutricionisti so nekatere maščobe, ki so dobre za organizem, poimenovali kot dobre maščobe. Še vedno gre za maščobe, vendar pa štejejo kot dobre, saj spadajo v kategorijo mononenasičenih in polinenasičenih maščob in so vir omega-3 maščobnih kislin. Študije so pokazale, da lahko te vrste maščob pomagajo znižati holesterol in zmanjšajo tveganje za razvoj bolezni srca. Problematične so nasičene in trans maščobe, to so t. i. slabe maščobe, ki dvigujejo raven holesterola. Nasičene maščobe najdemo predvsem v hrani živalskega izvora in so pri sobni temperaturi v trdni obliki. Kaj jesti? Tukaj je seznam hrane, ki je vir dobrih maščob in pomaga znižati raven holesterola v krvi:

Avokado - poleg nenasičenih maščob vsebuje številne druge koristne snovi, kot so vlaknine, vitamin E, folna kislina in kalij. Avokado je zelo nasiten, zato se odlično obnese v kombinaciji s sadjem, zmiksanem v smuti. Narežete ga lahko v solato ali pripravite slastno mehiško omako guacamole.

Laneno seme - vsebuje alfa-linolensko kislino ( ALA), ki je posebna vrsta omega-3 maščobne kisline. Dodajte žličko lanenih semen v musli za zajtrk ali pa jih zmiksajte v smuti.

Mastne ribe - obilo omega-3 maščobnih kislin najdemo v ribah, kot so losos, slanik in sardine. Za ohranjanje zdravja naj bi se vsaj dvakrat na teden na naših krožnikih znašla riba, in to pečena, nikakor ne ocvrta.

Olive in olivno olje – odličen vir mononenasičene maščobe. Prav tako vsebujejo fitokemikalije, ki so povezane z zmanjšanim tveganjem za bolezni srca in ožilja. Olive so lahko okusen samostojen prigrizek, olivno olje pa je odličen nadomestek za živalsko mast ali margarino pri pripravljanju jedi.

Orehi - od vseh oreščkov vsebujejo prav orehi največ omega-3 maščob. Pest orehov zagotovi dnevni vnos omega-3 maščob, zato si jih privoščite kot prigrizek med obroki. Previdno, vse maščobe so kalorične! Ne pozabite, da vse maščobe – dobre ali ne – vsebujejo zelo veliko kalorij, zato tudi z vnosom dobrih maščob ne pretiravajte. Naj vam bo vodilo, da je priporočen vnos kalorij iz maščob največ 20 do 30 odstotkov vseh dnevno zaužith kalorij.

Ne spreglejte