Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 11. 2011,
20.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 19. 11. 2011, 20.41

8 let

Ko afirmacije vključimo v jogo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pomislite, v čem bi se vaš dan razlikoval od običajnega, če bi ga začeli z mislijo "radostno sprejemam nove izzive"?

Z afirmacijami, ki naš um naravnajo na naravna stanja sproščenosti, zdravja, harmonije in vitalnosti, lahko stare in za nas škodljive navade spremenimo v nove, koristne vzorce delovanja. Afirmacije lahko spremljajo tudi specifične kombinacije asan (telesnih položajev) med izvajanjem joge, saj s tem učinek obojega okrepimo. A če želimo biti pri praksi učinkoviti, se moramo držati osnovnih načel, ki opredeljujejo jogijsko prakso.

Ena asana, ena afirmacija Asane izvajamo sproščeno, brez napetosti, z užitkom in (notranjim) nasmeškom, afirmacije pa dodamo, ko jogijske položaje izvajamo pravilno, varno in se v njih dobro počutimo. Sprva jih lahko izgovarjamo na glas, kasneje pa izvedbo prenesemo na miselni nivo. Mirno in tekoče naj zapolnijo um in ga usmerjajo v pozitivno oziroma k dobremu namenu prakse same. Običajno povežemo en telesni položaj (asano) z eno afirmacijo.

Pri izvajanju je pomembna koncentracija Tako kot je laserski žarek veliko bolj učinkovit kot razpršena svetloba žarnice, tako bo naš um, ko bomo zbrani, besede napolnil z močjo in energijo. Če med izvajanjem izgubimo fokus, se vrnemo korak nazaj in afirmacijo nekajkrat spet ponovimo naglas. Ko se spet zberemo, ponavljamo afirmacijo tiho. Nato jo z naraščanjem koncentracije usmerimo navznoter, do jedra našega bistva.

Z občutkom Mehanično ponavljanje prinaša minimalne rezultate, stremeti moramo k sporočilu afirmacije - če afirmiramo navdušenje, bodimo (že) navdušeni! Afirmacija miru naj že v času ponavljanja širi tudi občutek umiritve. Morda se vam bo na začetku zdelo, da se le pretvarjate v nekem položaju, a zagotavljam vam, da je učinek z redno prakso zagotovljen. Zavedati se moramo, da namen afirmacije ni v tem, da se prepričamo v nekaj, kar v resnici nismo, ampak gre za naravnanost uma na višjo, boljšo frekvenco, kar je podlaga za boljše delovanje in vzpostavljanje pozitivnih sprememb. Ko boste spoznali, da ste vi tisti, ki nadzirate vaš um, bodo vaše afirmacije pridobile ogromno moč.

Ne spreglejte