Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2020,
11.01

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,94

53

Natisni članek

Koronavirus Slovenci raziskava Mediana

Torek, 1. 12. 2020, 11.01

3 leta, 5 mesecev

Kar 43 odstotkov Slovencev meni, da gredo stvari v Sloveniji v napačno smer

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,94

53

Ljubljana_maske | Le petina prebivalcev Slovenije meni, da gredo stvari v Sloveniji trenutno v pravo smer. | Foto Ana Kovač

Le petina prebivalcev Slovenije meni, da gredo stvari v Sloveniji trenutno v pravo smer.

Foto: Ana Kovač

Inštitut Mediana je ugotavljal, kako prebivalci Slovenije ocenjujejo smer, v katero gre Slovenija, in kako ocenjujejo učinke ukrepov, sprejetih za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. V drugem valu je večina prepričana, da stvari ne gredo v pravo smer.

Na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev Mediana so ugotavljali, kako prebivalci Slovenije ocenjujejo smer, v katero gre Slovenija, pa tudi, kako Slovenci ocenjujejo učinke ukrepov, sprejetih za preprečevanje širjenja koronavirusa. 

Ugotovili so, da kar štirje od desetih vprašanih menijo, da se stvari premikajo v napačno smer. Podoben delež prebivalcev Slovenije je mnenja, da se ukrepi za boj proti koronavirusu preveč osredotočajo na zdravje in so v škodo gospodarstvu. 

"Kar 43 odstotkov vprašanih meni, da gredo stvari v Sloveniji trenutno v napačno smer. V primerjavi z raziskavo v maju letošnjega leta je ta delež višji kar za sedemodstotnih točk. Na drugi strani je takšnih, ki menijo, da gredo stvari v Sloveniji v pravi smeri, petina. V primerjavi z majem ugotavljamo padec za kar desetodstotnih točk," so rezultate komentirali pri Mediani in poudarili, da sta obe razliki statistično značilno pomembni.

Najpogostejši odgovori na vprašanje: Bi rekli, da gredo trenutno stvari v Sloveniji na splošno v pravo smer ali v napačno smer?
 
Ukrepi. Koronavirus. Vlada. | Foto: Mediana Foto: Mediana

Najpogostejše dokončanje trditve: Če pomislite na ukrepe, ki jih vlada sprejema za preprečevanje koronavirusa in njegovih učinkov, ali  menite, da ...

Ukrepi. Koronavirus. Vlada. | Foto: Mediana Foto: Mediana

Skoraj štirje od desetih vprašanih menijo, da se ukrepi preveč osredotočajo na zdravje, kar je v škodo gospodarstvu. "V primerjavi z merjenjem oktobra, je delež slednjih šest odstotkov višji in predstavlja statistično značilno razliko."

Manj kot 20 odstotkov jih meni ravno nasprotno, torej, da se ukrepi preveč osredotočajo na gospodarstvo in so tako v škodo zdravstvu. "Delež teh je podoben kot v oktobrskem in majskem merjenju," so še ugotovili. "V največji meri skozi čas upada delež tistih, ki menijo, da ukrepi uravnoteženo obravnavajo zdravje in gospodarstvo."

V raziskavi je sodelovalo 798 Slovencev

Inštitut Mediana je raziskavo izvedel med 11. in 12. novembrom 2020 z metodo spletnega anketiranja (CAWI) v okviru Medianinega spletnega panela. V raziskavi je sodelovalo 798 polnoletnih prebivalcev Slovenije. "Vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti in regiji," so razložili in še dodali:

"Na inštitutu verjamemo v pomembnost obveščanja javnosti v vseh razmerah. Prav zato raziskave javnega mnenja, ki nam pokažejo trenutno sliko stanja med prebivalstvom Slovenije, izvajamo z lastnimi investicijskimi sredstvi v dobro javnosti in anketirance za njihovo sodelovanje, trud in iskrenost še vedno nagrajujemo."

Preberite tudi:

Laboratorij
Novice Obetavni rezultati: imunost proti covid-19 bi lahko trajala tudi več let
pisarna delo služba
Novice Zaskrbljujoči podatki, ob katerih bi se morali zamisliti #video
Ne spreglejte