Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 5. 2014,
13.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 8. 5. 2014, 13.28

8 let

Kako se zaščititi pred soncem, ko se odpravimo na kolesarjenje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pomlad je že v polnem razcvetu, lepi dnevi pa kar kličejo po rekreaciji. Za mnoge je to prav kolesarjenje. Toda tudi tovrstna aktivnost zahteva ustrezno zaščito pred vse močnejšimi sončnimi žarki.

Najpomembneje pri omenjeni zaščiti je, da se izogibamo močnemu opoldanskemu soncu. Kot pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), tudi sredstev za zaščito pred soncem z visokim faktorjem ne zagotavljajo popolne zaščite pred ultravijoličnim (UV) sevanjem. Poleg omenjenega visoke temperature zmanjšajo tudi psihofizične sposobnosti. Najbolje je torej kolesariti zjutraj in v poznih popoldanskih urah, ko sonce še ni oziroma ni več tako močno.

Posebna oblačila iz materialov z zaščito UPF so boljša zaščita kot sončne kreme Prav tako so pomembna tudi oblačila, ki naj bodo lahka, iz naravnih materialov in svetlih barv, ki bolj odbijajo sončno svetlobo in prepuščajo manj ultravijoličnih žarkov. V trgovinah lahko kupite tudi posebna oblačila iz materialov z zaščito UPF (UV protection factor), ki so bolj učinkovita od naravnih. Po besedah strokovne sodelavke ZPS Dušice Breskvar takšna oblačila zagotavljajo boljšo zaščito pred škodljivim sevanjem kot sončne kreme. "Bombažna in lanena vlakna sončnih žarkov niti ne zadržijo niti ne odbijajo, tanka, prosojna oblačila prepuščajo znaten del sončnih žarkov. Mokra bombažna majica zagotavlja slabšo zaščito kot suha, saj kapljice vode v mokri tkanini delujejo kot povečevalno steklo, zato je verjetnost, da nas bo sonce opeklo, v mokrih oblačilih še večja."

Obvezna so tudi sončna očala, čelada in zadostna plast sredstva za zaščito pred soncem Zelo pomemben dodatek za zaščito pred soncem so očala, ki ščitijo tudi proti mrčesu, vetru in prahu. Prav tako nas ne le pred padci, temveč tudi neposrednim sončnim sevanjem zaščiti zračna čelada, pod katero verjetno ni odveč še kakšna čepica ali ruta, ki vpija znoj. Veliko čelad pa ima dandanes tudi ščitnik za sonce.

In ne nazadnje bi morala med obvezno opremo kolesarjev spadati tudi sredstva za zaščito pred soncem, kot so kreme, losjoni, geli ali razpršila, ki jih je treba na kožo nanesti pred kolesarjenjem. ZPS še opozarja, da je treba nanesti zadostno količino sredstva za sončenje, saj je zaščita slabša, če ga je premalo.

Ne spreglejte