Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 1. 2014,
15.36

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 15. 1. 2014, 15.36

8 let, 5 mesecev

Kaj vse vpliva na našo zaznavo? Od kave, rdeče barve do hitre prehrane.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Več je stvari, ki vplivajo na našo zaznavo. Depresivne misli lahko odplakne že kava, rdeča barva se pozna pri dojemanju časa, pri stresu merila privlačnosti.

Rdeča barva vpliva na zaznavo časa Britanski znanstveniki so izvedli velik preizkus v londonskem znanstvenem muzeju. Vsakega izmed prostorov so osvetlili z drugo barvo svetlobe. Ko so ljudje zapustili vsako izmed muzejskih sob, so morali oceniti, koliko časa so v njej preživeli. Ugotovili so, da so ljudje najtežje ocenili, koliko časa so preživeli v rdeče obarvanem prostoru. To pa zato, ker naj bi ta odtenek spodbudil zavedanje o okolici in zanimanje za podrobnosti, s tem pa tudi občutek, da čas teče počasneje.

Stres vpliva na merila privlačnosti Raziskovalci z univerze Newcastle so ugotovili, da so ljudem, ki so pod hudim stresom, privlačnejše osebe z višjo telesno težo. V sproščenih obdobjih naj bi izbirali vitkejše posameznike. Ena od razlag je, da hrano in močnejšo postavo povezujemo z varnostjo in uteho.

Kontracepcija vpliva na sluh Ženske, ki jemljejo kontracepcijske tablete, naj se ne znašajo pretirano na svoj nos, saj lahko hormonska zdravila vplivajo na čutilo za voh. Že po treh mesecih jemanja kontracepcijskih tablet naj bi se to poznalo pri vohu.

Glasba vpliva na okus in tek Izbira glasbe je pomembna pri delovanju restavracije, saj vpliva na okušanje, zagotavljajo znanstveniki z univerze Illinois. V svojem preizkusu so goste v restavraciji razdelili v dve skupini. Prvim so ob prehranjevanju predvajali umirjeno glasbo, pri drugih pa so jedi pospremili z rockom in popom. Čeprav sta obe skupini uživali enake jedi, se je drugi skupina hrana večinoma zdela manj okusna.

Sprememba ure zmanjšuje produktivnost Sprememba ure, ki je uvedena z namenom, da bi kar najbolje izkoristili dnevno svetlobo in zmanjšali porabo električne energije, slabo deluje na produktivnost, je pokazala raziskava podjetja Google. Ljudje naj bi bili prvih nekaj tednov po spremembi poletnega ali zimskega časa veliko manj aktivni.

Razmišljanje o denarju slabo vpliva na moralo Že misel na denar pokvari ljudi, trdijo znanstveniki s Harvarda, ki so prostovoljcem postavili vrsto vprašanj. Ta so jim zastavljali v obliki igre. Med igro so jih seznanili s tem, da bodo za rezultate prejeli denar. Tisti, ki so jih motivirali z najvišjimi zneski, so bili najbolj nagnjeni k goljufivim potezam, sklepanju zavezništev, ki naj bi jih pripeljala do zmage, in drugim strategijam.

Kava zmanjšuje depresivne misli Že skodelica kave lahko spremeni in polepša pogled na svet, še pravijo strokovnjaki s Harvarda. V raziskavi, ki so jo opravili na vzorcu, večjem od 200 tisoč ljudi, izvajali pa so jo 20 let, so zaznali manjše nagnjene k samomorilnosti pri tistih, ki redno pijejo kavo. Nastala je teorija, da kofein deluje kot antidepresiv, čeprav ima preveč zaužite kave lahko ravno nasprotni učinek.

Gledanje televizije vpliva na seksistična stališča Glede na raziskavo, objavljeno v Journal of Communication, gledanje televizije vpliva na seksistična stališča pri obeh spolih. V večini nadaljevank so ženske prikazane kot muhaste, čustveno krhke in nemočne, medtem ko moške večinoma prikazujejo kot pasivne, neangažirane in manj čustvene. Tovrstne predstave tako le podžigajo stereotipe o spolih.

Umetnost je po hitri prehrani dolgočasna Kanadski znanstveniki so se odločili preveriti manj znane posledice hitre prehrane. Sodelujočim so kazali fotografije hitre hrane, za tem pa še reprodukcije umetniških del. Po gledanju ocvrtega krompirčka in hamburgerjev posameznikov narava in druge prijetne podobe niso več zares zanimale. Sklenili so, da hitra prehrana, ki omogoča kratkoročno uživanje in stimulira nestrpnost, vpliva na to, da tudi druge stvari doživljamo drugače.

Ne spreglejte