Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 9. 2013,
17.37

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zajtrk šolarji obrok

Nedelja, 1. 9. 2013, 17.37

8 let, 3 mesece

Ideje za zdrave otroške zajtrke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za šolarje pa tudi otroke, ki hodijo v vrtec, se spet začenja obdobje zgodnjega vstajanja. Morda malčke v vrtcu čaka zajtrk, vseeno pa je lepo in zdravo dan začeti s toplim prigrizkom.

V jutranji naglici pogosto kar pozabimo na tisto, brez česar ne bi smeli začeti dneva – na zajtrk. Starejši otroci na račun nekaj dodatnih minut pod toplo odejo prvi obrok pojedo šele sredi dopoldneva, vmes pa se že soočajo s pomanjkanjem energije in padcem koncentracije. Ponujamo vam nekaj idej za tople in blagodejne jutranje prigrizke, ki ne vzamejo veliko časa, dajejo pa veliko.

Mafini

Dobra stvar mafinov, nadvse priljubljenih kolačkov, je ta, da jih lahko spečemo prej, nato pa zamrznemo. Da ne bo že prvi obrok nasičen s sladkorji, spečemo kolačke iz polnovredne moke, obilico sadja in oreščkov. Takšni mafini morda niso najbolj privlačni na pogled, so pa zato nasitni in hranljivi. Zjutraj ji le pogrejte v mikrovalovni ali navadni pečici. Če boste zjutraj vstali nekaj minut prej, lahko pripravite tudi mafine iz testa za palačinke. Modelčke za kolačke namastite, vanje do treh četrtin vlijte testo in po vrhu posujte z gozdnimi sadeži. Pecite 20 minut na 180 stopinjah Celzija. Otroci bodo navdušeni.

Omleta

Hrustljavo zapečena jajčna omleta je lahko kraljica zajtrka, saj stepenim jajcem lahko dodajamo dodatke vseh vrst in tako jemo vsakič drugačno. Pražena zelenjava, koščki slanine ali salame, gobice, sveža zelišča … Izberite otrokov najljubši dodatek, da bo zajtrk z užitkom pojedel.

Kosmiči z mlečnimi izdelki

Jogurt, skuta ali mleko so prav tako zdrav jutranji spremljevalec različnim kosmičem. Pozorni bodite le na to, da kosmiči ne vsebujejo preveč dodanega sladkorja. Ko boste imeli čas, jih lahko na zalogo naredite kar sami. Zdrobite oves, dodajte lešnike, mandlje in oreščke, morda še rozine in brusnice ter vse skupaj nežno zapecite v pečici. Za sladkosnede pa kosmiče z jogurtom ali skuto prelijte še z žličko medu.

Sadje

Če ne gre drugače, lahko otroku ponudite jabolko (malčkom ga narežite na krhlje), banano ali celo suho sadje. S tem bodo dobili prvi zalet, se prebudili, pa še želodček bo zdržal do malice. Še ena sadna ideja – smutiji!

Topli napitki

Če otroku res ni do hrane, naj spije vsaj kakšno skodelico toplega čaja, kakava ali kompota. Lahko mu pijačo natočite v plastenko ali stekleničko, da jo bo spil na poti v vrtec ali šolo.

Ne spreglejte