Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 2. 2014,
17.38

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 20. 2. 2014, 17.38

8 let, 5 mesecev

Grizljanje svinčnikov širi gripo, vrtenje las okoli prsta pa jih slabi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Nekatere navade, na primer grizljanje konca svinčnika, ovijanje las okoli prstov in pogosto dotikanje kože obraza, imajo lahko tudi zdravstvene posledice.

Grizljanje svinčnika širi gripo Grizljanje svinčnika lahko pripomore k širjenju gripe. Viruse, ki se najpogosteje prenašajo prek rok, lahko prenesemo na pisala, in če ta grizljamo, je velika verjetnost, da se bomo okužili. Prav tako grizljanje pisal ni dobro za zobno sklenino, tudi za dlesni ne.

Žvečenje povzroča napihnjenost Z žvečenjem žvečilnih gumijev v telo vnašamo zrak, kar povzroča napihnjenost. Umetni sladkor sorbitol, ki ga najdemo v žvečilnih gumijih, pa pripomore k nastajanju slabih črevesnih bakterij.

Grizenje notranjosti lic Tako kot grizenje nohtov je ena od pogostih razvad tudi zobno obdelovanje notranjosti lic. Če to počnemo pogosto in dalj časa, lahko povzroči resno vnetje, tudi krvavenje v ustih. Takšna rana je lahko zelo boleča in oteži prehranjevanje.

Trdi bomboni pospešujejo nastanek kariesa Pogosto uživanje trdih in lepljivih bombonov je nevarno za steklino. Praviloma bombon ližemo na enem mestu, kar sproži povečano delovanje kisline, ki je škodljiva za zobe. Bakterije v zobnih oblogah sladkor pretvarjajo v kislino, ta pa povzroča nastanek kariesa.

Grizenje nohtov lahko povzroči vnetje ustne votline Grizenje nohtov se najpogosteje pojavi že v otroštvu, te navade pa se je težko znebiti. Poleg tega, da uničuje nohte in obnohtno kožico, pa se lahko bakterije, ki so pod nohti, prenesejo v ustno votlino.

Vrtenje las okoli prsta slabi lasne korenine Igranje z lasmi, ovijanje pramenov okoli prsta, se zdi nedolžno, a ni, saj pogosto oslabi korenino las. To lahko povzroči začasno ali trajno izgubo las, na posameznih predelih pa se lahko lasišče tudi vname.

Dotikanje kože obraza lahko povzroči pokanje kapilar Neprestano dotikanje obraza uničuje kožo. Naše roke so vsak dan v stiku z milijoni bakterij, ki povzročajo mozolje in rdečico. Ob mencanju oči pa lahko počijo kapilare, kar povzroča hitrejše staranje in nastajanje črnih kolobarjev

Ne spreglejte