Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 1. 2014,
11.36

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Natisni članek

jajca

Sreda, 22. 1. 2014, 11.36

3 leta, 11 mesecev

Do kdaj so vaša jajca še užitna?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Naj vas datum, odtisnjen na embalaži za jajca, ne zavede, jajca lahko namreč v hladilniku hranite med tremi in petimi tedni.

Jajca, ki jih hranimo v hladilniku, so užitna precej dlje časa, kot si mislimo. Kot so zapisali na spletni strani ameriškega centra za varno prehranjevanje z jajci, datum na škatli praviloma ni datum, do katerega so jajca užitna, temveč datum, do katerega lahko trgovina jajca prodaja.

Surova jajca so namreč užitna od 3 do 5 tednov po nakupu, če jih seveda hranite v hladilniku. Pazite, da niste kupili jajc, ki so poškodovana, saj ta niso primerna za porabo.

Jajca lahko zamrznete

Rok trajanja jajc lahko podaljšate tako, da jih zamrznete. Če jih boste uporabili v slanih jedeh, jajce razbijte v posodo, ki jo je mogoče nepredušno zapreti, in primešajte ščepec soli, če pa jih boste uporabili za peko, namesto soli primešajte žličko sladkorja. Tako shranjena jajca bodo užitna približno eno leto.

Ali krvav madež pomeni, da je jajce pokvarjeno?

Čeprav majhne rdeče pikice, ki se včasih pojavijo v rumenjaku, danes zaznavajo s posebnimi senzorji, se vsake toliko časa kakšno vseeno izmuzne in pristane na trgovskih policah. Kljub temu madež, ki nastane zaradi počene žilice, ni škodljiv, zato takšno jajce lahko brez skrbi uporabite.

Ali naj jajca hranim v vratih hladilnika?

Najboljši način za shranjevanje jajc je v njihovi izvorni embalaži in na sredinski polici hladilnika. Delno zato, ker boste morda potrebovali embalažo, da boste preverili datum pakiranja, delno pa tudi zato, ker vrata v hladilniku nimajo stalne temperature, saj ta ob vsakem odpiranju pade. Ohlajenega jajca ne smemo pustiti na sobni temperaturi dlje kot dve uri, saj se lahko začne "potiti", kar pa pospešuje razmnoževanje bakterij.

Ali je varno uporabiti jajca, ki so počena?

Pri nakupu pazite, da ne boste kupili jajc, ki so razpokana ali drugače poškodovana, saj niso užitna. Če pa se vam jajce stre na poti domov, ga razbijte v čisto posodo, zaprite in shranite v hladilnik. Takšno jajce bo užitno še dva dni.

Kako ugotoviti, ali je jajce še užitno? Užitnost jajc lahko preverimo na tri načine.

1. Če jajce potopimo v posodo z vodo, mora pasti na dno in ležati horizontalno. Če bo vseeno na dnu in malce privzdignjeno, je še vedno užitno, le ne več dovolj sveže. Če se postavi pokonci in doseže gladino vode, je verjetno staro okoli tri tedne, če pa plava na površini, je pokvarjeno in neprimerno za uporabo.

2. Deluje tudi staromodni test s sluhom, ko jajce potresemo blizu ušesa in prisluhnemo, ali slišimo rumenjak, kako trči ob lupino. Če ga, jajce ni več dobro.

3. Užitnost lahko preverimo še tako, da jajce razbijemo in opazujemo gostoto beljaka in rumenjaka. Če je rumenjak rahlo ovalne oblike in ga beljak tesno objema, je jajce sveže. Če je rumenjak nekoliko bolj sploščen, a ga beljak še vedno tesno objema, je jajce starejše, a še vedno užitno. Če pa je rumenjak povsem ploščat, beljak pa redek, skoraj tako kot voda, je jajce pokvarjeno.

Ne spreglejte