Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 3. 2016,
8.05

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Oglasno sporočilo

Natisni članek

zdravje zavarovanje preventiva rak Vzajemna advertorial

Petek, 4. 3. 2016, 8.05

2 meseca, 1 teden

12 nasvetov proti raku

Oglasno sporočilo

Kako živeti, da bi kar najbolj zmanjšali možnosti za raka? Spoznajte glavne dejavnike tveganja in ukrepajte že zdaj, da pozneje ne bo prepozno.

Poznate smernice Evropskega kodeksa proti raku?

Leta 2014 je izšla že četrta, dopolnjena različica Evropskega kodeksa proti raku, ki so jo izdelali strokovnjaki, zbrani pod okriljem Mednarodne agencije za raziskovanje raka, specializirane agencije Svetovne zdravstvene organizacije.

Ugotovitve so zapisali na podlagi spoznanj o tem, kateri dejavniki iz življenjskega in delovnega okolja so povezani z nastankom raka in kaj je mogoče ukreniti, da se zmanjša nevarnost te bolezni. Gre za nasvete, kako živeti, da bi kar najbolj zmanjšali bolezni raka in umrljivost zaradi te bolezni. Njihovo upoštevanje pa ne zmanjša le grožnje za raka, pač pa tudi drugih kroničnih bolezni, predvsem bolezni srca in žilja, ki so tudi sicer najusodnejše.

Vsakdo ima svoje zdravje v svojih rokah!

Za svoje zdravje lahko ogromno storite sami. Upoštevajte spodnje nasvete* in si zagotovite brezskrbno in zdravo prihodnost.

1. Ne kadite!

Preprosto: ne kadite in ne uporabljajte tobačnih izdelkov v kakršnikoli obliki. Če kadite, kajenje opustite čim prej!

2. Tudi druge obvarujte pred cigaretnim dimom

Če kajenja še niste opustili, se zavedajte, da to lahko škoduje zdravju ljudi v vašem okolju. Zato tega ne počnite ne doma, ne v javnem prostoru in ne na delovnem mestu!

3. Vzdržujte zdravo, normalno telesno težo

Debelost povzroča raka debelega črevesa in danke ter številna druga rakova obolenja. Zato vzdržujte normalno telesno težo z uravnoteženo prehrano z veliko sadja in zelenjave ter s telesno dejavnostjo.

4. Vsak dan bodite telesno dejavni

Poskusite čim bolj omejiti čas, ki ga preživite sede. Redno se lotite raznih aktivnosti, na primer teka, hitre hoje, kolesarjenja, plavanja, teka na smučeh ipd.

5. Prehranjujte se zdravo

Jejte veliko polnozrnatih izdelkov, stročnic, sadja in zelenjave. Ne jejte preveč kalorične hrane (hrane z veliko sladkorja in mastnih živil) in se izogibajte sladkim pijačam. Izogibajte se tudi mesnim izdelkom ter jejte manj rdečega mesa in preslanih živil!

6. Omejite vse vrste alkoholnih pijač

Za preprečevanje raka je najbolje, da alkoholnih pijač sploh ne pijete. A če že kaj popijete, potem moški lahko največ dve enoti alkoholnih pijač dnevno, ženske pa eno. Enota pomeni od osem do deset gramov etanola oziroma kozarec vina, piva ali šilce žgane pijače.

7. Previdno se sončite

Sončite se le pred 11. uro dopoldan in po 15. uri popoldan. Pri tem obvezno uporabljajte zaščitna oblačila, pokrivala in kozmetiko. Pazite, da vas, še posebej pa otrok, ne opeče sonce! Tudi sončenje v solariju ni varno, saj je učinek podoben kot pri soncu.

8. Na delovnem mestu se zaščitite pred nevarnimi snovmi, ki povzročajo raka

Pozanimajte se, s kakšnimi snovmi imate opravka na delovnem mestu. Obvezno upoštevajte vsa navodila za varnost in zdravje pri delu.

9. Varujte se pred ionizirajočim sevanjem

Če živite ali delate na zemljišču, kjer je več radioaktivnega elementa rodona, ta lahko prodira v stavbe. Zato prostore redno zračite, saj boste s tem zelo zmanjšali koncentracijo rodona v prostoru in se zaščitili pred nastankom pljučnega raka.

10. Ženske, pozor!

Ste vedele, da dojenje manjša ogroženost z rakom? Če je le mogoče, zato dojite svoje otroke! Prav tako pa omejite jemanje hormonskih zdravil za lajšanje menopavznih težav, saj so povezana z nekaterimi vrstami raka!

11. Poskrbite, da bodo vaši otroci cepljeni

Poskrbite za zdravje svojih otrok. Novorojenčke cepite proti hepatitisu B, deklice pa pred humanim papilonskim virusom (HPV).

12. Udeležujte se organiziranih presejalnih programov

Po 50. letu starosti opravite test na prikrito krvavitev v blatu, ki ga omogoča program SVIT. Ženske naj nujno redno hodijo h ginekologu na pregled celic v brisu materničnega vratu. Če dobite vabilo na pregled v programu ZORA, se odzovite! Ženske, starejše od 50 let, pa se naročite tudi na preventivni mamografski pregled. Če dobite vabilo programa DORA, se odzovite!

*Vir: Publikacija Zveze slovenskih društev za boj proti raku.

Ne spreglejte