SiolNET. Trendi
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Velika ljubezenska zgodba na Hrvaškem se nadaljuje že devetnajsto leto #video

0,26

termometer

štorklja Malena
Šolski hišnik Stjepan Vokić že 28 let skrbi za Maleno. Foto: zajem zaslona

Čeprav smo poročali, da je najslavnejše ljubezenske zgodbe, spisane na Hrvaškem, verjetno konec, se je zdaj izkazalo, da le ni tako. Štorkljo Maleno je njen samec Klepetan obiskal že devetnajsto leto zapored.

Ena najlepših ljubezenskih zgodb v živalskem svetu je dobila novo nadaljevanje.

Najbolj znana hrvaška štorklja Malena v gnezdu na strehi hiše v vasi Brodska Varoš v Slavoniji je tudi letos dočakala svojega dolgoletnega partnerja, samca Klepetana, poročajo hrvaški mediji. Klepetan naj bi preletel približno 13 tisoč kilometrov, da bi že devetnajsto leto zapored prispel v gnezdo svoje partnerke.

Malena je bila sicer že žalostna, ker je Klepetan zamujal za ostalimi štorkljami, ki prihajajo v Slavonijo, a je zdaj v gnezdu v Brodski Varoši znova veselo, je za Večernji list povedal skrbnik najbolj znanega para štorkelj na Hrvaškem, upokojeni šolski hišnik Stjepan Vokić.

Kot vedno je bil Klepetan, potem ko je preletel dolgo pot, sestradan in umazan, je dodal Vokić, poroča STA.

Klepetan je Maleno letos obiskal že devetnajsto leto zapored. Klepetan je Maleno letos obiskal že devetnajsto leto zapored. Foto: zajem zaslona

Pred tremi leti mislili, da jo je zapustil

Maja 2019 je Vokič za televizijo Planet povedal, da je Klepetan Maleno po 17 letih zapustil, kar je sam sprejel s cmokom v grlu. "Bilo je lepo, ampak vsega je enkrat konec," je takrat dejal. Tudi Maleno je Klepetanov odhod močno prizadel, saj je celo odklanjala hrano. 

O koncu najslavnejše ljubezenske zgodbe, spisane v Slavoniji na Hrvaškem, so poročali številni hrvaški mediji, zato so toliko bolj veseli, da Klepetanov odhod ni bil dokončen. Njuno ljubezensko zgodbo številni Hrvati namreč spremljajo kot kakšno telenovelo. 

Hišnik za Maleno skrbi že 28 let

Vokić skrbi za Maleno od leta 1993, ko jo je našel ustreljeno z zlomljenim krilom v bližini Brodske Varoši. Štorklja ni mogla več leteti, zato ji je zgradil gnezdo na strehi svoje hiše, čez zimo pa zanjo skrbi v toplem in zaprtem prostoru. "Poznam vsak njen gib. Zelo sva povezana. Tukaj ni logike, da bi jo odslovil, dal nekomu. Ne pride v poštev, niti ne pomislim na to," je povedal za Planet.

Zanjo je tudi večkrat prenovil gnezdo, v katerem je imela s Klepetanom po njegovi evidenci doslej 66 potomcev.

Klepetan je prvič v gnezdo k Maleni priletel spomladi 2002 in se potem iz Južne Afrike vračal vsako pomlad. 

1414 Novice Konec velike ljubezenske zgodbe na Hrvaškem #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin