Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 1. 2018,
13.36

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

TViN Cannes oskarji švedski film DKino TV Telekoma Slovenije Ruben Östlund

Torek, 30. 1. 2018, 13.36

4 leta, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Kvadrat (The Square)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Kvadrat (The Square)

Za tujejezičnega oskarja nominirana in z zlato palmo nagrajena satira švedskega režiserja Rubena Östlunda (Višja sila) preiskuje stanje zaupanja v družbi, ki jo zaznamujeta naraščajoči individualizem in razkroj družbene empatije. Evropski film leta 2017!

Švedska, Nemčija, Francija, Danska/2017/145 min.
Režija: Ruben Östlund
Igrajo: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary, Christopher Laessø, Martin Sööder
Žanr: Komična drama
Ocena IMDb: 7,6/10│ Rotten Tomatoes: 81 %

Christian je ločenec, predani oče dveh hčera in cenjeni kustos muzeja sodobne umetnosti. Je tudi eden tistih, ki vozijo električne avtomobile in podpirajo dobrodelnost.

Ukvarja se s pripravo umetniške instalacije Kvadrat, katere namen je spodbuditi obiskovalca k altruizmu in ga opomniti na odgovornost do sočloveka.

Toda včasih je težko živeti v skladu z lastnimi ideali. Ko Christianu ukradejo mobilni telefon, njegov domišljavi odziv sproži plaz nepričakovanih situacij.



"Celo na Švedskem, v nekoč najbolj egalitarni družbi na svetu, sta porast brezposelnosti in strah pred izgubo statusa privedla do vse večjega nezaupanja do ljudi in družbe na splošno.

Prevladujoči občutek politične nemoči je spodkopal naše zaupanje v oblast in nas prisilil, da se vse bolj umikamo vase. Toda ali res hočemo, da se naše družbe razvijajo v to smer?" Ruben Östlund, režiser in scenarist filma


"Film prinaša trenutke osupljivo čudaškega in nezaslišanega spektakla ter čiste, dih jemajoče bizarnosti. /…/ Kvadrat morda ne poseduje izostrene jasnosti Östlundovega prejšnjega filma Višja sila. Toda odločen je, da vas osupne. In to mu tudi uspe." Peter Bradshaw, The Guardian


Kvadrat (The Square) | Foto:


Zanimivosti:

• Film Kvadrat, letošnji švedski kandidat za tujejezičnega oskarja, je prejel celo vrsto uglednih filmskih priznanj. Med njimi je tudi prestižna zlata palma in kar šest nagrad Evropske filmske akademije – za najboljši film, komedijo, režijo, scenarij, igralca in scenografijo.

• Projekt je najprej zaživel kot istoimenska umetniška instalacija, ki sta jo režiser Ruben Östlund in producent filma Kalle Boman spomladi 2015 postavila v muzeju oblikovanja Vandalorum v Värnamu na jugu Švedske.

Razstava je eksperimentirala z idejo, da je družbena harmonija odvisna od preproste odločitve, ki jo vsak dan sprejme sleherni posameznik: bodisi ljudem zaupam ali jim ne zaupam.

Kvadrat (The Square) | Foto:

Obiskovalci muzeja so morali izbrati med dvojimi vrati: leva so pomenila zaupanje, desna nezaupanje. Večina je izbrala leva vrata, ko pa so jih nato prosili, naj svoje telefone in denarnice odložijo na tla razstavnega prostora, so se obotavljali.

• Kvadrat je pozneje postal stalna instalacija na osrednjem trgu Värnama. Zamišljen je kot prostor humanitarnih vrednot, utemeljen na etiki recipročnosti, in nalaga vsakemu, ki se nahaja v njegovem območju, da ponudi pomoč mimoidočemu, če jo potrebuje.

Ta je kmalu zaživel svoje življenje – postal je priljubljeno shajališče za mlade, koncertno in protestno prizorišče ter prostor, kjer snubci prosijo za roko bodoče neveste.


V videoteki DKino si oglejte tudi:


Napovednik filma Kvadrat:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do televizije Telekoma Slovenije prek optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo BOX in imajo vsaj HD-ready TV-sprejemnik. Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.

Ne spreglejte